5 Yas Üstü Çocuklarda Gece Alt Islatmanin Nedeni 'Tuvalet Egitimi Eksikligi' Degil

Hacettepe Üniversitesi Tip Fakültesi Üroloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Serdar Tekgül: 'Türkiye'de 5 yasin üzerindeki her 100 çocugun 15'i geceleri idrar kaçiriyor. Çocuk yasi ilerledikçe bu yetiyi kazanmaya basliyor fakat 15 yasina gelmis hala idrar kaçirma sorunu olan çocuklari da görüyoruz' 'Uykuda idrar kaçirma bir hastalik degil, gelisimsel bir gecikme. Tuvalet egitimiyle ilgili bir eksiklik veya yetersizlik degil' 'Halbuki 5 yasindan sonra gece idrar kaçirma sorununun tedavisi var. Bu tedavi ile çocuklarin yasayabilecegi olasi sosyal ve psikolojik sorunlarin da önüne geçilebilir'

Hacettepe Üniversitesi Tip Fakültesi Üroloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Serdar Tekgül, 5 yas üzerindeki çocuklarin gece alt islatmasinin tuvalet egitimi eksikligiyle ilgili olmadigini vurgulayarak, "Türkiye'de 5 yasin üzerindeki her 100 çocugun 15'i geceleri idrar kaçiriyor. Halbuki 5 yasindan sonra gece idrar kaçirma sorununun tedavisi var. Bu tedavi ile çocuklarin yasayabilecegi olasi sosyal ve psikolojik sorunlarin da önüne geçilebilir." ifadelerini kullandi.

Çocuk ürolojisi uzmani ve ayni zamanda Avrupa Çocuk Ürolojisi Dernegi Gelecek Dönem Baskani olan Tekgül, AA muhabirine yaptigi açiklamada, 5 yas üstü çocuklarda geceleri alt islatma problemi ve tedavi yöntemlerine iliskin bilgi verdi.

Tipta "enürezis nokturna" olarak adlandirilan bu rahatsizligin çocuklarda sosyal, psikolojik birçok problemi ortaya çikardigina, özellikle okula uyumu zorlastirdigina dikkati çeken Tekgül, çocukta gece idrar kaçirmanin aileler tarafindan "tuvalet egitimi eksikligi" olarak yorumlanabildigine isaret etti.

Bunun dogru bir yaklasim olmadigini vurgulayan Tekgül, "5 yas üstü çocuklarda gece uykuda idrar kaçirma bir hastalik degil ama gelisimsel bir gecikme. Nasil bazi çocuklar geç konusur ya da geç yürür, bu da geç kazanilan bir yeti. Fakat bu tuvalet egitimiyle ilgili bir eksiklik veya yetersizlik degil." diye konustu.

- "5 yasin üzerindeki 100 çocugun 15'i geceleri idrar kaçiriyor"

Prof. Dr. Tekgül, 5 yas üstü çocuklarda geceleri alt islatma problemini yogun olarak gördüklerini belirterek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Türkiye'de 5 yasin üzerindeki 100 çocugun 15'i geceleri idrar kaçiriyor. Çocuk yasi ilerledikçe bu yetiyi kazanmaya basliyor fakat 15 yasina gelmis hala idrar kaçirma sorunu olan çocuklari da görüyoruz. Bu birçok unsurun bir sonucu. Içinde genetik faktörler de var. Anne babanin çocuklugunda idrar kaçirma problemi varsa, çocugunda da yüzde 70 oranla bunu görüyoruz. Sadece anne veya sadece babada varsa da bu oran yüzde 40 düzeyinde."

Idrar kaçirmanin her gece veya haftada bir gibi degisik sikliklarda olabildigini, siklik arttikça düzelme sürelerinin de uzadigini aktaran Tekgül, bazi çocuklarin gece uyanamama nedeniyle bu sorunu yasadigini anlatti.

- "Hormon salinimiyla ilgili azalma olabiliyor"

Gece idrar kaçiran çocuklarda hormon salinimiyla ilgili bir eksikligin de söz konusu olabilecegini vurgulayan Tekgül, "Gece idrar üretimini azaltan, 'antidiüretik hormon' olarak adlandirdigimiz hormonun salinimiyla ilgili bir azalma olabiliyor. Dolayisiyla gece idrar üretimi normalde az olmasi gerekirken bu çocuklarda gündüz ile ayni seviyede ya da biraz daha fazla oluyor. Bu da mesanenin erken dolmasina neden oluyor, çocuk da uyanamadiginda 'enürezis nokturna' dedigimiz durum ortaya çikiyor." dedi.

Ailelerin genelde "kendiliginden düzelir" düsüncesiyle doktora basvurmakta geciktigine de dikkati çeken Tekgül, "Halbuki 5 yasindan sonra gece idrar kaçirma sorununun tedavisi var. Bu tedavi ile çocuklarin yasayabilecegi olasi sosyal ve psikolojik sorunlarin da önüne geçilebilir." ifadelerini kullandi.

- Iki çesit tedavi yöntemi uygulaniyor

Idrar kaçirma sorunu olan çocuklar için gece uyanmayi ögretme ve idrar üretimiyle ilgili hormonal sorunu çözmeye odaklanan iki tedavi seçeneginin bulundugunu dile getiren Tekgül, idrar sebebiyle islandiginda ses çikaran külotlarla çocuklara gece uyanmanin ögretildigini belirtti.

"Alarm tedavisi" olarak da adlandirilan bu yöntemin uygulanmasinin aileler açisindan zor oldugunun altini çizen Tekgül, sunlari kaydetti:

"Ikinci yöntem ise ilaç tedavisi. Bu ilaç, az salinan antidiüretik hormonu yerine koyuyor. Böylelikle idrar üretimi azaliyor ve dolayisiyla çocuk kuru kalmayi sagliyor. 5 yas üstü çocuklarda gece idrar kaçirma, özellikle okula baslama döneminde ögrenme yetilerinde azalma ve özgüven eksikligine sebep olabiliyor. Çocuklar aslinda tedavisi olan bir hastaligin gereksiz yükünü hissediyor. Bunu engellemek mümkün."

- "Çocugu cezalandirmak yapilabilecek en büyük hata"

Prof. Dr. Tekgül, ailelerin gece alt islatma problemi olan çocuklarina ceza vermesinin dogru olmadigini vurgulayarak, "Gece alt islatma çocugun suçu, tembelligi veya umursamazligi degil. Bu çocukta gelisme eksikligine bagli, organik nedenleri de olan ve düzeltilebilecek bir durum. Dolayisiyla cezalandirmak yapilabilecek en büyük hata." dedi.

Ailelerin idrar kaçirma sorununun ortadan kaldirilmasi için evde uygulayabilecegi yöntemlere deginen Tekgül, sunlari kaydetti:

"Aileler, idrar kaçirma problemi olan çocuklarda aksam sivi alimini azaltma, gece yatmadan önce mutlaka tuvalete götürme hatta erken dönemlerde geceleri bir kere tuvalete kaldirma gibi yöntemleri uygulayabilir. Fakat bu yöntemler az siklikta görülen gece kaçirmalarinda anlamli olabiliyor. Gerçek ve kalici çözüm ise ilaç veya alarm tedavisi. Bunun için de mutlaka bir çocuk hekimine veya çocuk ürologuna basvurulmasi önem tasiyor."
Kaynak: AA