Ticaret Bakani Mus, Kocaeli Sanayi Odasi Meclis Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'Gümrük Birliginin bugün olmazsa yarin mutlaka güncellenecegini düsünüyorum. AB'nin de ekonomik faaliyetlerini sürdürebilmesi için buna ihtiyaci var' 'AB ile artan ticaretin tirlarla tasinmasi gerçekten çok mümkün gözükmüyor. Farkli güzergahlar üzerinde çalisiyoruz. Çerkezköy ve Kapikule arasinda rayli sistemimizi daha etkin kullanacagiz' 'Hazirliklari yaptik, sanayinin dönüsümüyle alakali çaba sarf ediyoruz. Avrupa'daki fonlara ulasmakla ilgili çaba içindeyiz. Kendi içimizde gelistirecegimiz finansal modellerle de dönüsüm konusunda sanayiciye destek olmak istiyoruz'

Ticaret Bakani Mehmet Mus, "Gümrük Birliginin bugün olmazsa yarin mutlaka güncellenecegini düsünüyorum. AB'nin de ekonomik faaliyetlerini sürdürebilmesi için buna ihtiyaci var." ifadesini kullandi.

Kocaeli Sanayi Odasindan yapilan açiklamaya göre, Bakan Mus, video konferans sistemiyle düzenlenen aralik ayi meclis toplantisina katildi.

Meclis üyelerine hitap eden Mus, Kocaeli Sanayi Odasinin, Türkiye'nin en önemli sanayi sirketleri ve sanayicilerinin bir çatisi oldugunu söyledi.

Türkiye'nin son 20 yilda ciddi bir dönüsümün içinde oldugunu belirten Mus, salgin döneminde ihracatçilarin ve imalatçilarin verdigi mücadelenin takdire sayan oldugunu kaydetti.

Bakan Mus, olumsuz sartlara ragmen sanayicilerin Türkiye'nin ihracatini önemli bir seviyeye tasidigina dikkati çekerek, "Bulundugumuz durumdan geriye düsmek istemiyoruz. Daha yukari nasil çikariz onun derdindeyiz." diye konustu.

Dünyanin önemli sinanmalarla karsi karsiya oldugunu vurgulayan Mus, söyle devam etti:

"Kovid-19'un farkli dönemlerde farkli varyantlari çikiyor. Simdi Omicron ile mücadele ediyoruz. Dünya teyakkuzda, bazi ülkelerde bunun kontrol edilmesi zorlasinca çesitli tedbirler aliniyor. Biz de bunlari yakindan takip ediyoruz çünkü oradaki tedbirler ister istemez bizim üretimimize, ihracatimiza yansiyor. Bu süreçte Türkiye kendi asisini, TURKOVAC'i hayata geçiriyor. Yakin zamanda yerli asimizi ülkemizde ve dünyada kullanmak suretiyle pandemiye karsi mücadele artacaktir."

- "Bizim en önemli partnerimiz Avrupa Birligi"

Gümrük Birliginin modernizasyonuna iliskin son gelismelere deginen Mus, sunlari söyledi:

"Bizim en önemli partnerimiz Avrupa Birligi. Göreve geldigimden beri Gümrük Birliginin güncellenmesi için ciddi bir çaba harciyoruz fakat yapilan son üç konsey toplantisinda komisyonun talep etmesine ragmen konseyden bu karar çikmadi. Benim gördügüm tablo; güncellemeyle alakali Türkiye tek tarafli fayda saglamayacak. AB'nin de ciddi istifade edecegi bir alan. AB ile ticaret hacmimiz 170-180 milyar dolara ulasmis, dengeli bir ticaret hacmimiz var. Yeni dönemde 200 milyar dolari yakalayabilecegimizi görüyorum."

Mus, yatirim ve sanayilesme konusunda ciddi adimlar atma yönünde ilerlediklerini vurgulayarak, söyle devam etti:

"Türkiye, nüfus olarak Avrupa'nin yüzde 25'ini olusturuyor. Gümrük Birliginin güncellenmesinin Türkiye'ye ne kadar katkisi olacaksa Avrupa'ya da o kadar katkisi olacak. Bize hak veriyorlar ama AB'nin kendi yapisi içinde karar almasi kolay degil, 27 üye ülke var. Ancak biz bu kararin ekonomik saiklerle alinmasi gerektigini hep söyledik. Ekonomi ve siyaseti ayirt etmezsek ve kararlar daha erken alinmazsa elde edilecek refah daha geç olur. Gümrük Birliginin bugün olmazsa yarin mutlaka güncellenecegini düsünüyorum. AB'nin de ekonomik faaliyetlerini sürdürebilmesi için buna ihtiyaci var."

- "Amerika, önümüzdeki yil dis ticaretimizdeki en büyük partnerimiz olabilir"

ABD'nin de artik Türkiye'nin ticaretinde önemli bir yere sahip olduguna isaret eden Mus, "Amerika, önümüzdeki yil belki dis ticaretimizdeki en büyük partnerimiz olabilir. Uzak ülke stratejisi üzerine çalisiyoruz. Amerika ve Latin Amerika ile ticaretimizi ciddi sekilde gelistirmek istiyoruz. Oralarda çok ciddi potansiyeller var. Sizlerden bu konuda destek bekliyoruz. Yeni dönemde Amerika dis ticaretimizde birinci siraya oturacak gibi gözüküyor." ifadelerini kullandi.

Bakan Mus, her sanayicinin aslinda bir ihracatçi oldugunu belirterek, sunlari kaydetti:

"Dolayisiyla söyle bir basari var; büyümenin dinamosu olmus durumdalar. Yüzde 10-10,5 arasi bir büyüme beklentimiz bulunuyor. Bunun yüzde 5 ila 5,5'i sanayiden, imalattan geliyor. Kocaeli; otomotiv, kimya, metal sanayinin bayrak tasiyicisi bir sehrimiz. Önemli bir merkez. Bursa ile yakinligi da var. Bu havzada otomotiv, petro-kimya ve metal sanayi anlaminda bir kümelenme söz konusu. Otomotiv yedek sanayinin de Kocaeli-Sakarya ve Bursa havzasinda kümelendigini görüyoruz. Bu havza üretiyor. Önümüzdeki dönemlerde burada yeni yatirimlarin habercisi olacagini da söylemek isterim."

AB'ye tirlarla ihracat konusuna deginen Mus, söyle devam etti:

"AB ile artan ticaretin tirlarla tasinmasi gerçekten çok mümkün gözükmüyor. Farkli güzergahlar üzerinde çalisiyoruz. Çerkezköy ve Kapikule arasinda rayli sistemimiz daha etkin kullanacagiz. Yeni insa edilen bir hat var. Kapikule'den Avrupa hattina baglaniyor, ciddi takip ediyoruz bu süreci. Ulastirma ve Altyapi Bakanligindan edindigimiz bilgiye göre Çerkezköy Kapikule arasindaki yeni hat 2 yil içerisinde bitecek, hizmete alinacak. Orada bir lojistik merkez olusturarak çok daha seri bir sekilde Avrupa'ya giris yapabiliriz. 2023'ten itibaren sinirda karbon uygulamasinin baslayacagi bir süreçte mecburen alternatif tasima modellerini gelistirmemiz gerekiyor."

AB Yesil Mutabakatiyla ilgili eylem planinin hazirlandigini aktaran Mus, "Sanayicilerimizle müzakere ediyoruz. Uyum konusunda ne çok öne çikmali ne geride kalmaliyiz. Erken hareket edip maliyetleri yüklenmenin anlami yok, geride kalip pazari kaybetmemeliyiz. Hazirliklari yaptik, sanayinin dönüsümüyle alakali çaba sarf ediyoruz. Avrupa'daki fonlara ulasmakla ilgili çaba içindeyiz. Kendi içimizde gelistirecegimiz finansal modellerle de dönüsüm konusunda sanayiciye destek olmak istiyoruz."

- "Volatilite gündemimizden çikacak ve her sey normale dönecektir"

Mus, son dönemdeki dalgalanmalardan dolayi ihracat kredilerine ulasmada bir problem söz konusu oldugunu belirterek, su bilgileri paylasti:

"Bu dalgalanmalardan dolayi bazi tedbirler aliniyor. Tabii bunun sanayiciyi, ihracatçiyi etkilememesi lazim. Volatilite gündemimizden çikacak ve her sey normale dönecektir. Ihracatçi Birliklerinin katkisiyla Ihracati Gelistirme Anonim Sirketi kuruldu. Bu kurulus ile birlikte ihracat yapan firmalarimizin ihracat kredilerine ulasmada yasadiklari teminat sorununu ortadan kaldirmak istiyoruz. Önümüzdeki yilin ilk çeyreginde sirket faaliyetlerine baslayacak ve sorun ortadan kalkacaktir. Yapi, ihracatçinin üzerindeki bu yükü alacaktir."

Serbest bölgeler için ihracat yapma zorunlulugu sartinin düsürülmesi talebini degerlendirdiklerini anlatan Mus, sanayi odalari bünyesinde ticaret sicili birimlerinin olusturulmasi konusunu da degerlendireceklerini kaydetti.

Bakan Mus, is insanlarinin, sanayicinin ve ihracatçinin isini kolaylastirmak için çabaladiklarini, kolaylastirici uygulamalar ortaya koyduklarinin vurguladi.

Kaynak: AA