Saglik Bakani Koca, Sanliurfa'da Tip Fakültesi Ögrencileriyle Bulustu Açiklamasi

'TUS'ta sorulmasi muhtemel sorulara odaklanmak sistematik tip egitimini zayiflatiyor. Hekimlik egitimine zarar veren bu sorunun çözümü TUS'ta sorulacak sorularin çekirdek müfredattan çikmasi ve böylece de dershane ihtiyacinin azalmasidir. Iyi hekimlik de bunu gerektiriyor, çünkü hekimlik çekirdek bilgide bosluk kabul etmiyor' 'Ihtisas mahkemelerinin kurulmasi, yasal düzenlemelerin yenilenmesi, hekimlik sartlarindaki iyilestirmelerle saglik alanindaki problemler ciddiyetini hizla kaybedecektir'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, "Saglikla ilgili sorunlarda salginla mücadele eder gibi birlik ve beraberlik içinde kararlilikla mücadele edecegiz" dedi.

Bakan Koca, Sanliurfa'daki programlari kapsaminda Harran Üniversitesi Tip Fakültesinde egitim gören ögrencilerle bir araya geldi.

Burada konusan Bakan Koca, Kovid-19 badiresinin tam atlatilmadigini ama önemli oranda kontrol altina alindigini belirterek, sosyal hayatin kisiler için ciddi risk faktörü olmaktan çikarak eski düzene yaklasildigini ifade etti.

Salgin sürecinin önemli bir gelismesi olan yerli inaktif asisi TURKOVAC'in acil kullanim onayi aldigini ve seri üretime geçtigini Sanliurfa'dan tüm ülkeye duyurduklarini hatirlatarak, bu duyuruyu Sanliurfa'da yapmaktan ve kentteki tip fakültesi ögrencileriyle bulusmaktan büyük bir mutluluk duyduklarini belirtti.

Tip egitiminin, en agir egitimlerden biri olmasinin sasirtici olmadigini aktaran Koca, söyle konustu:

"Bu egitimi almayi hak etmek ve bu egitimi basariyla tamamlamak zihinsel kabiliyetler yaninda fedakarlikta ister. Insan bu fedakarliklari göstermeye hekim olmaya karar verdiginde baslar. Biz ilk gençlik çagindaki insana heyecan kaynagi olacak aktivitelere lise yillarinda bile az zaman ayirabildik. Tip egitimi sirasinda bile bu durum katlanarak artar. Bizim zamanimizda biyokimya ya da dahiliye kitabinin basindan kalkip vizyona yeni girmis bir filme gitmek kolay bir karar degildi. Bir tip ögrencisinin diger üniversite ögrencisinin hercailikleri yapmak lüksü ise eminim hiç bir zaman olmamistir. Çünkü bir tibbiyelinin eksik biraktigi her bilgi bir bosluga yol açar. Hekimlik egitimi ise benzersiz bir bilgi örüntüsünü zorunlu kiliyor. Egitimde kararlilik, düzenlilik gerektiren yasam biçiminin degismedigini biliyoruz."

Bakan Koca, ögrenciler, asistan hekimler, uzmanlar, hemsireler basta olmak üzere saglik hizmetleri mensuplariyla Bakanlikta iki toplanti gerçeklestirdiklerini, bu toplantilarin üçüncüsünü ise Sanliurfa'da yaptiklarini söyledi.

Saglik alanindaki sorun alanlarindan birinin tip egitimi oldugunu anlatan Koca, tip ögrencisinin TUS kaygisindan kendisini fakülte egitimine veremedigini belirtti.

Tip ögrencilerin bir çogunun 3'üncü siniftan itibaren dershaneye gittigini aktaran Koca, söyle devam etti:

"TUS'ta sorulmasi muhtemel sorulara odaklanmak sistematik tip egitimini zayiflatiyor. Hekimlik egitimine zarar veren bu sorunun çözümü TUS'ta sorulacak sorularin çekirdek müfredattan çikmasi ve böylece de dershane ihtiyacinin azalmasidir. Iyi hekimlik de bunu gerektiriyor, çünkü hekimlik çekirdek bilgide bosluk kabul etmiyor. Baska sorunlarimiz var, zorluklarini kabul etmemiz ama çözümsüz olmadiklarini da bilmemiz gerekiyor. Bunlardan ilki insani daha ögrencilik yillarindan yildiran siddet korkusudur. Bu sorun kanaatimce çok sayida bileseni içeriyor ve istifalara varan meslek sevgisini ciddi anlamda zedeleyen bir sorunlar sarmalina yol açiyor. Siddet olgusu dedigim gibi kapsamli ve birbirini besleyen çesitli faktörler var. Siddet saglik kurumundan bir hasta veya hasta yakini tarafindan hekime, hemsireye bir baska çalisana zarar vermek amaçli fiziki veya sözel fiilden ibaret degil. Malpraktis davalarinin yarattigi baski da siddet olgusunun bilesenlerinden biridir. Ayni sekilde uzun nöbetler, agir is yükü, düsük ücret vicdani bakis açisiyla hepsi bu kavramin kapsamina giriyor. Uzmanlik egitimindeki kati hiyerarsinin yol açtigi bazi davranislar da bu kapsama giriyor. Demek ki siddet topyekun mücadele gerektiren çözümünde hepimizin rol üstlenmesi gereken bir sorun. Saglik çalisanlarina daha iyi bir çalisma imkaniyla, makul hayat sartlarini bir arada saglamamiz gerekiyor. Bunun siddet sorunuyla söyle bir ilgisi var, 36 saattir çalismakta olan hekimin siddete egilimli bir hastayi yönetmesi hiç kolay degildir. Konu örnekteki gibi çok boyutludur. Hem suça egilimli kisi için kurum olarak risk yönetimi planlamamiz hem de hekime siddete egilimli kisiyi kolay yönetebilecegi maddi manevi alt yapiyi saglamamiz gerekiyor."

Bakan Koca, teshisini açik bir sekilde paylastigini belirterek, bu durumun çözümünün de tek degiskene bagli olmadan inanç ve irade ortakligi istedigini söyledi.

- Saglik çalisanlari yönelik siddetle mücadele

Geçen yil yapilan düzenlemeyle saglik çalisanlarina yönelik suçlarin cezasinin 1,5 katina çiktigini animsatan Koca, çikan yasanin bazi beklentilerini karsilamadigini ifade etti.

Bakan Koca, sunlari kaydetti:

"Beklentimiz cezanin para cezasina çevrilmemesi, hükmün açiklanmasinin geriye birakilmamasi yönündeydi, mevcut düzenlemede bu olmadi. Suanda saglik çalisanini kasten yaralama suçunun 3 yila kadar cezasi var. Fakat artan cezaya ragmen mahkemede iyi hal ve infaz rejimi uygulamasi gibi faktörlerin sonucunda maksimum hapis cezasi en çok 6 ay olabilmekte, para cezasina çevrilebilmektedir. Bu mücadeleyi hukuku bilerek, hukuku yanimiza alarak, hukuku dönüstürmeye çalisarak verecegiz. Müttefikimizin yargi ve kanun yapicilar oldugunu unutmamaliyiz, bu güçleri harekete geçirenin kamu vicdani oldugunu hiç unutmamaliyiz. Hukuk, yargi, yasama merci güç toplayabilecegimiz alanlardir. Bakanligimiz bütün çalisanlarinin güvenligini saglamak için Adalet Bakanligi ve hukuk çevreleriyle gerekli is birligi sartlarini olusturmaya çalismaktadir."

Bakan Koca, toplumun doktorlarin sorunlarina yüksek duyarlilik gösterecegine inandigini ifade ederek, sorunlarin sonuçlarinda herkesin birlikte etkilendigini söyledi.

Siddetle salginla mücadele eder gibi mücadele edeceklerini vurgulayan Bakan Koca, söyle devam etti:

"Siddet olaylarina karsi çözüm tarafi bir avuç faille kiyaslanamayacak kadar büyüktür, bunu kanitlayacagiz. Ihtisas mahkemelerinin kurulmasi, yasal düzenlemelerin yenilenmesi, hekimlik sartlarindaki iyilestirmelerle saglik alanindaki problemler ciddiyetini hizla kaybedecektir. Farkli sorunlarla karsi karsiya degiliz, bunlar yillarin biriktirdigi salgin sartlari biraz hafiflesince kendisini daha çok belli eden sorunlar. Saglikla ilgili sorunlarda salginla mücadele eder gibi birlik ve beraberlik içinde kararlilikla mücadele edecegiz. Mesleki statüleri yerli yerine koyacagiz ama saglik çalisanlari arasinda ayrilmalara ve bölünmelere de izin vermeyecegiz. Çözüm tarafinda sorunlardan daha büyük birlesik bir irade ortaya koymaliyiz."

- "Tarafimizi büyütmek zorundayiz"

Bazi hekimlerin bir an önce emekli olmak istedigine yönelik duyumlar aldigini aktaran Koca, hekimlerin davalari hukukla isbirligi yaparak asabilecegini kaydetti.

Sorunlari ifade ederken dogru dili gelistirmek zorunda olduklarina dikkati çeken Koca, sunlari söyledi:

"Tarafimizi büyütmek zorundayiz, toplum destegini yanimiza almaliyiz. Salginin o zor günlerinde pencerelere çikarak bizleri alkislayan insanlar bu insanlar. Su anda sessiz görülen toplum bizim görünmeyen gücümüzdür. Toplumla diyalog için dogru kelimeleri kullanmaliyiz. Bu anlamda sosyal medyanin iyi ve faydali kullanimina dikkat çekmek istiyoruz. Yasadiginiz sorunlari asmak için çizgilerimize de dikkat etmek zorundayiz. Bakanligimiz ve ilgili kuruluslar, toplum medya ve sorunlarimiza karsi gelistirilecek mükemmel isbirliginin özneleridir. Biz buna gücümüz yettigince liderlik etme çabasindayiz."

Hekimlerin kendilerine umut baglayan insanlarin gücüne güvenmesi gerektigini vurgulayan Koca, sorunlarin dönemsel meslegin ise ebedi oldugunu ifade etti.

Bakan Koca, konusmasinin ardindan ögrencilerin sorularini yanitladi.

Kaynak: AA