Quebec Eyaletinin Laiklik Yasasi Yeniden Kanada Gündeminde

Chelsea Ilkögretim Okulu 3. sinif ögretmeni Fatemeh Anwari’nin sinifta basörtülü ders vermesi nedeniyle yasa hükümleri geregince isinden olmasi, her görüsten Kanadaliyi bir araya getirdi Yasanin iptali için Kanada Müslümanlari Ulusal Konseyi, tasari asamasindan bu yana hukuk mücadelesi veriyor Konsey, Basbakan Justin Trudeau’ya iletilmek üzere imza kampanyasi baslatti

Kanada’nin Quebec eyaleti hükümetince 2019 yilinda uygulamaya konulan ve dini sembollere getirdigi yasaklarla bilinen Laiklik Yasasi (Bill-21), yeniden ülke gündemine oturdu.

Chelsea Ilkögretim Okulu 3. sinif ögretmeni Fatemeh Anwari’nin sinifta basörtülü ders vermesi sebebiyle Bill-21 yasasi hükümleri geregince isinden olmasi, her görüsten Kanadaliyi bir araya getirdi.

Bati Quebec Halk Okullari Kurulunun, Müslüman ögretmenin isine son verildigine iliskin kararini ögrenen ögrenci ailelerinin okulun tel örgülerine bagladigi yesil kurdeleler, çocuklarin ögretmenlerine sevgilerini anlattigi çizimler ve karari protesto eden pankartla baslattiklari tepki, eyalet sinirlarini asarak ülke geneline yayildi.

- "Bu konuda artik sessiz kalamam"

Quebec Laiklik Yasasi’na tasari boyutundayken Muhafazakar Parti olarak destek veren milletvekilleri de son gelisme üzerine tepki gösterdi.

Muhafazakar Parti Toronto Milletvekili Kyle Seeback, sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda bu konuda artik sessiz kalamayacagini duyurdu.

Seeback, paylasiminda, "Artik vicdanim rahat, bu konuda sessiz kalamam. Bu, mutlak bir rezalet. Politikacilarin dogru olani savunma zamani geldi. Bill-21'e mahkemede, parlamentoda ve sokaklarda karsi çikilmalidir." görüsünü savundu.

- "Sadece görünüsümüz yüzünden..."

Muhafazakar Parti Edmonton Milletvekili Tim Uppal da sosyal medya paylasiminda, "Parlamentodan sadece birkaç dakika uzaklikta ben ve çocuklarim da dahil olmak üzere birçok Kanadalinin sadece görünüsümüz yüzünden mesleklerinde çalismasina izin verilmedigine inanamiyorum." dedi.

- "Müdahale etme zamani geldi"

Liberal Parti Toronto Milletvekili Salma Zahid de açiklama yaparak federal hükümetin davaya müdahale etme zamaninin geldigini söyledi.

Zahid, "Bunun karsi konulmaz kalmasina izin verilemez. Bugüne kadar mücadele sivil toplumdan geldi ancak Kanada'ya Haklar ve Özgürlükler Bildirgesi'ni getiren parti olarak, tüm dünyada insan haklarini savunan bir hükümet olarak, bu mücadelenin agirliginin baskalari tarafindan tasinmasina izin veremeyiz." görüsünü dile getirdi.

- NDP Lideri Singh, Trudeau’ya çagrida bulundu

Muhalefetteki Yeni Demokrat Parti NDP’nin ayni zamanda Sih oldugu için türban takan lideri Jagmeet Singh de basindan beri karsi çiktigi yasa ile ilgili olarak ilk kez federal hükümetin müdahale etmesi gerektigini söyledi.

Singh, Trudeau Hükümeti'nin Bill-21 yasasina yönelik federal müdahalesini destekleyecegini belirterek, yasanin her zaman ayrimci olduguna inandigini ifade etti.

Kendisinin de türban taktigi için ayrimciliga maruz kaldigini dile getiren Singh, "Chelsea'de sadece görünüsünden dolayi siniftan çikarilan bir kadin gördügümüzü düsünürsek bu davanin federal düzeye ulasmasinin zamani geldi. Hükümet, bu yasaya ve ayrimciliga karsi olan üç milyon Quebecliyi desteklemeli.” dedi.

- Basbakan Trudeau: "Bill 21 tartismasina katilmayacagim"

Tepkilerin artmasi üzerine açiklama yapan Kanada Basbakani Justin Trudeau, Quebec ile yargi alaninda tartismayi tetiklememek için Bill-21 tartismasina katilmayacagini söyledi.

Yasaya derinden karsi oldugunu belirten Basbakan, buna karsi gelecekte federal müdahale ihtimalini ortadan kaldirmadigini da ifade etti.

Trudeau, yasadaki ayrimciligi eyalet yöneticilerinin görmesini istedigi açiklamasinda, eyalet boyutundaki bir konuya geçerli bir mazeret sunmadan federal boyutta müdahale yapmak istemedigini duyurdu.

- Ulusal Müslümanlar Konseyi mücadelede basi çekiyor

Kanada’da yeniden gündeme oturan gelismenin dayandigi Bill-21 sayili Quebec Laiklik Yasasi’nin iptali için Kanada Müslümanlari Ulusal Konseyi (NCCM), tasari asamasindan bu yana hukuk mücadelesi veriyor.

Eyalet mahkemelerinde dava açarak hukuk mücadelesi yürüten NCCM, son olarak ülkenin en yüksek yargi organi Kanada Yüksek Mahkemesine yasanin iptali için basvurdu.

NCCM’nin basini çektigi hukuk mücadelesine merkezi Ottawa’da bulunan Dünya Sih Örgütü ile Kanada Sivil Özgürlükler Dernegi de destek veriyor.

- Hukuk mücadelesinin faturasi 4,1 milyon Kanada dolari

Her kesimden tepkilere neden olan Laiklik Yasasi’na karsi verilen mücadelenin faturasi da ilerleyen asamalarda oldukça yükseldi.

Avukatlik ücretleri, mahkeme harçlari ve yasal gerekliliklerden dogan ödemeler sonucu Bill-21 Laiklik Yasasi’nin son asamasi olan Kanada Yüksek Mahkemesi boyutunda toplamda 4,1 milyon Kanada dolarina (52,20 milyon lira) ihtiyaç duyuluyor.

Kanada basinina yansiyan bilgilere göre, bu miktarin su ana kadar 1,1 milyon dolari bagislarla toplandi.

- Belediyeler, bagis yapmaya basladi

Fatemeh Anwari’nin ögretmenligine son verilmesi ile yeniden yükselen tepkiler, bu duruma neden olan yasaya karsi mücadele veren NCCM öncülügündeki gruba da yardimi gündeme getirdi.

Toronto yakinlarindaki Brampton Belediye Meclisi, geçen günlerdeki toplantisinda oy birligi ile aldigi kararla hukuk mücadelesi yürüten gruba 100 bin Kanada dolari (1,3 milyon lira) bagista bulundu.

Brampton Belediye Baskani Patrick Brown, ülke genelindeki tüm belediyelere yardim çagrisinda bulunarak, "Bu, adil bir mücadele degil. Kanada hükümeti, Bill-21'e karsi durmayacaksa o zaman Kanada'nin büyük sehirlerinin gücünü gösterebilecegini düsünüyorum." dedi.

Brampton Belediyesinin ardindan Toronto Belediye Meclisi de oy birligi ile karar alarak yasa karsiti hukuk mücadelesine 100 bin Kanada dolari bagisladi.

Toronto Belediye Baskani John Tory, meclis üyelerine yaptigi konusmada, "Bunun bir Quebec sorunu oldugunu düsünmüyorum. Bu, orada ve yerel bir sorun degil. Bu, ulusal bir mesele ve tüm Kanadalilarin haklarini etkiliyor." dedi.

Toronto’nun kuzeydogusundaki Markham Belediye Meclisi de çagriya 10 bin Kanada dolari bagisla katildi.

- NCCM, imza kampanyasi da baslatti

NCCM, Basbakan Justin Trudeau’ya iletilmek üzere imza kampanyasi baslatti.

Kampanya için Trudeau’ya hitaben hazirlanan mektupta su ifadelere yer verildi:

"Sizden Bill-21 için harekete geçmenizi rica ediyorum. Bu, sadece Müslümanlari etkilemeyen bir kanundur. Kipa, türban, haç ve tabii ki basörtüsü takanlari etkiliyor. Bu, kesinlikle kabul edilemez. Bu ayrimci yasa, Kanada'da ikinci sinif vatandaslik yaratan bir yasadan baska bir sey degildir. Bu, evimiz yaptigimiz Kanada degil. Bu ayrimci yasanin yürürlükten kaldirilmasi için verilen mücadelede dünyanin geri kalanina bunun olmasina izin vermeye istekli olmadigimizi göstermeliyiz ama gelecekte degil, simdi."

Kaynak: AA