Rusya, ABD Ve NATO'ya Ilettigi Güvenlikle Ilgili Tekliflerin Içeriklerini Yayinladi Açiklamasi

'ABD, NATO'nun doguya dogru genislemesinden ve eski Sovyetler Birligi ülkelerinin NATO'ya alinmasindan vazgeçilecegini taahhüt eder. ABD, eski Sovyetler Birligi ülkelerinde ve NATO üyesi olmayan ülkelerde askeri üslerini kurmayacak, herhangi bir askeri faaliyette bulunmak için bu ülkelerin altyapisini kullanmayacak ve bu ülkelerle askeri is birligi yapmayacak' 'Taraflar, anlasmanin yürürlüge girdigi tarihten itibaren nükleer silahlarin kendi ulusal topraklari disinda konuslandirilmasini reddediyor ve ulusal topraklar disinda konuslandirilan bu tür silahlari geri çekiyor'

Rusya Disisleri Bakanligi, ABD ve NATO'ya ilettigi çesitli güvenlik garantileri ile ilgili teklifleri içeren iki ayri anlasma taslagi yayinladi.

Rusya Disisleri Bakanliginin internet sayfasinda yayinlanan belgelerde, ilgili taraflarin "esit ve bölünmez güvenlik ilkeleri çerçevesinde birbiriyle etkilesimde olmasi" gerektigi vurgulandi.

Tartismali uluslararasi konularin Birlesmis Milletlerin kararlari ve uluslararasi hukuk çerçevesinde baris yoluyla çözülmesinin önemine isaret edilen belgelerde, "Taraflar, birbirinin ulusal güvenligini tehdit edebilecek kosul veya durumlari yaratmamayi taahhüt eder. Taraflar, olasi tehlikeli durumlarin olusturulmasi yönündeki risklerin düsürülmesi amaciyla askeri planlama ve tatbikatlarin düzenlemesi sürecinde itidalli davranacak." ifadeleri kullanildi.

- "Eski Sovyetler Birligi ülkeleri, NATO'ya alinmayacak"

ABD'ye yöneltilen anlasma taslaginda, ilgili taraflarin, birbirine saldiri düzenlemek için baska ülkelerin topraklarini kullanmamasi gerektigi vurgulandi.

Belgede, "ABD, NATO'nun doguya dogru genislemesinden ve eski Sovyetler Birligi ülkelerinin NATO'ya alinmasindan vazgeçilecegini taahhüt eder. ABD, eski Sovyetler Birligi ülkelerinde ve NATO üyesi olmayan ülkelerde askeri üslerini kurmayacak, herhangi bir askeri faaliyette bulunmak için bu ülkelerin altyapisini kullanmayacak ve bu ülkelerle askeri is birligi yapmayacak." ifadelerine yer verildi.

Ilgili ülkelerin, birbirinin ulusal güvenligine tehlike yaratacak füzelerin baska bölgelerde konuslandirmamasi gerektigi vurgulanan belgede, taraflarin, uçak ve gemileri ulusal sular disinda birbirini tehdit etme amaciyla kullanmaktan vazgeçecegi belirtildi.

Bu baglamda, etkilesim mekanizmalarinin kullanilmasi gerektigi kaydedilen belgede, "Taraflar, kisa ve orta menzilli füzelerini ulusal topraklari disinda ve birbirinin hedeflerini vurabilecegi ulusal bölgelerde konuslandirilmayacagini taahhüt eder." denildi.

- "Taraflar, nükleer silahlari kendi ulusal topraklari disinda konuslandirmayacak"

Belgede, su ifadelere yer verildi:

"Taraflar, anlasmanin yürürlüge girdigi tarihten itibaren nükleer silahlarin kendi ulusal topraklari disinda konuslandirilmasini reddediyor ve ulusal topraklar disinda konuslandirilan bu tür silahlari geri çekiyor. Taraflar, nükleer silahlarin kendi ulusal topraklari disinda konuslandirilmasi için olusturulan tüm altyapiyi ortadan kaldiracak. Taraflar, nükleer silaha sahip olmayan ülke askerleri ile sivillere bu konuda egitim vermeyecek, tatbikat düzenlemeyecek."

- "Rusya ve NATO bir birini düsman olarak görmeyecek"

NATO'ya yönelik anlasma taslaginda ise Rusya ve NATO'nun birbirini "düsman olarak görmemesi" ve olusan sorunlarin çözümü için "etkilesim mekanizmalari" ile "sicak hattin" olusturulmasi gerektigi vurgulandi.

Taraflarin Baltik ve Karadeniz bölgesinde özellikle tarafsiz su ve hava sahalarindaki olaylari önlemek için etkilesimde olacagi kaydedilen belgede, Avrupa'da ek askeri güçlerin konuslandirilmayacagi belirtildi.

Belgede, "NATO anlasmasi taraflari, NATO'nun ileride Ukrayna ve baska ülkeleri dahil ederek, genislemesini engelleyen yükümlülükleri kabul ediyor, Ukrayna'nin yani sira Dogu Avrupa, Güney Kafkasya ve Orta Asya'daki devletlerin topraklarinda herhangi bir askeri eylemden vazgeçiyor." denildi.

Kaynak: AA