ADÜ'de 13.Yy'da Anadolu'da Tasavvuf Anlayisi Paneli Ve Tasavvuf Müzigi Dinletisi Gerçeklesti

Aydin Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Devlet Konservatuari Geleneksel Türk Müzigi Bölümü ile Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü tarafindan düzenlenen vuslatinin 748. Yilinda Mevlânâ’yi anma etkinlikleri çerçevesinde ‘13.YY’da Anadolu’da Tasavvuf Anlayisi Paneli ve Tasavvuf Müzigi Dinletisi’ Atatürk Kongre Merkezi Maiandros Salonu’nda gerçeklesti.

ADÜ'de 13.Yy'da Anadolu'da Tasavvuf Anlayisi Paneli Ve Tasavvuf Müzigi Dinletisi Gerçeklesti


Çaglar ötesinde, mesaji hala konusulan ve insanliga umut veren Hz. Mevlana’yi anlamanin yasadigi zamani ve mekâni anlamaktan geçtigini belirten Dr. Ögr. Üyesi Kemal Haykiran, "Kadim uygarliklarin neset ettigi Hint topraklarinda dünyaya gelmis ve çocuklugunu geçirmis olan Mevlana buralardan çok feyzlenmistir. Babasinin basina gelen diplomatik sebeplerden dolayi Anadolu’ya gelmis ve Sultan Alaattin Keykubat tarafindan Konya’ ya davet edilmistir" dedi.



Türk düsünce ve tasavvuf tarihinde önemli bir yeri olan Haci Bektasi Veli’nin düsünce dünyasina etki eden unsurlarina dikkat çeken Dr. Özcan Abayli, “Haci Bektasi Veli’nin sikintili bir dönemden geçen Anadolu’da Türk kültürünü olusturan inanç, ritüel ve geleneklerini Islam dini bünyesinde sentezleyerek Türk müslümanliginin yaratilmasi ve sorunlar karsisinda umudunu yitiren halk üzerinde korucu vasfi çok önemlidir” diye konustu.



Asil adi Muhammed lakabi Celaleddin olan Mevlana’nin 1207 yilinda Bent’te dünyaya geldigini belirten Dr. Kadriye Hayir, Konya’da dostum ruh esim dedigi Sems ile karsilastiktan sonra Mevlana’nin hayatinda büyük bir degisim ve dönüsümüm oldugunu, Sems ile sadece kitap ilimlerini degil gönül ilimlerini de ögrenmeye basladigini ifade etti.



Popüler kültür çalismalarinin dünyada ve ülkemizde özellikle 21. yüzyilin baslarinda itibaren önemli bir ivme kazandigini dile getiren Dr. Ögr. Üyesi Hülya Uzun, ülkemizde son yillarda yayginlasan bir uygulama olarak Islami Bilim gelenekleri basta olmak üzere çesitli yerel bölgesel ve ulusal yayin kuruluslarindaki müzikli sohbet programlari hatta kimi turistik eglence mekanlarinda Mevlevi müzikle danslarin gösteri niteliginde kullanilmasi bu gelenegin popüler kültürün nesnesi olarak yeni bir yola girdiginin açik kanitlarindan birisi oldugunu kaydetti.



Aydin’in, en genel hatlariyla Türklesme ve Islamlasma sürecinde Mevleviligin bölge kültürüne sundugu katkinin çok önemli oldugunu vurgulayan Doktorant Bircan Kayacan, “Aydin’in merkezinde, ilçelerinde ve köylerinde yapmis oldugumuz derlemeler neticesinde, Kusadasi Adalizade Mezarligi’nda bir Mevlevi sikkedi ve fesdi bir mezar tasi bulunmustur. Ayrica Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Ramazan Pasa Camii kulbunda bir Mevlevihane oldugunu söylemistir. Yine Aydin Mevlevihanesine dair Konya’daki mevlevi ahestesinde bulunan el yazmalarinda Aydin Mevleviligine dair en güvenilir belgeler burada bulunmaktadir” dedi.



Baskanligini Prof. Dr. Caner Isik’in yaptigi panelde 13. YY.’da yasamis olan Mevlana Celaleddin-i Rumî, Yunus Emre, Haci Bektasi Veli gibi âlimler hakkinda genel bilgiler verilirken Tasavvufi Türk Müzigi Dineletisi katilimcilara sunuldu.

Panel, katilimcilara tesekkür belgelerinin verilmesinin ardindan son bulurken, panele; ADÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Il Milli Egitim Müdürü Seyfullah Okumus, dekanlar, akademik ve idari personel ile ögrenciler katildi.

Kaynak: İHA