Üsküdar'dan Demokrasi Ve Özgürlükler Adasi'na Her Persembe Ücretsiz Vapur Seferi

Üsküdar Belediyesinin düzenledigi "Demokrasi Yolculugu" programi kapsaminda her persembe saat 12.00'de, Valide Sultan Gemisi'yle Demokrasi ve Özgürlükler Adasi'na ücretsiz vapur seferi düzenlenecek.

Vapur seferlerinin ilki, çok sayida Üsküdarlinin katilimiyla yapildi. Talep dogrultusunda seferlerin artabilecegi belirtilirken ilk programdaki kontenjan, internet üzerinden yapilan basvurularla bir saat içinde tamamlandi.

Katilimcilar HES kodu kontrolünün ardindan teker teker vapura alinarak maske ve mesafe kuralina uymalari yönünde bilgilendirildi.

Vapur seferine katilanlari Üsküdar'dan ugurlayan Belediye Baskani Hilmi Türkmen, burada yaptigi konusmada, Demokrasi ve Özgürlükler Adasi'nin Türk siyasal yasami için önemini vurguladi.

Türkmen, "Demokrasi Yolculugu" adini verdikleri programin büyük talep gördügünü belirterek, "Bu ada bizim demokrasi tarihimizin bir kara lekesi aslinda yasli ada. Yeni adiyla Demokrasi ve Özgürlükler Adasi. Bu yüzden tüm halkimizin burayi görmesini arzu ediyoruz. Halkin seçtigi basbakani haksiz ve hukuksuz bir sekilde darbeyle görevden alip uydurma mahkemelerle idam ettiler. Tarihin kara lekesi olan bu sürecin gerçeklestigi adayi görmek çok önemli. Program kapsaminda rehberler tüm süreci anlatacaklar. Turlarimiz tamamen ücretsiz. Normalde girisler ücretli. Biz sizin için ödedik. Ayrica uzun yolculuktaki ikramlar ve tüm ihtiyaçlariniza cevap vermek için güzel bir program hazirladik." diye konustu.

Konusmanin ardindan hareket eden Valide Sultan Gemisi, yaklasik bir saat içinde adaya ulasti.

Demokrasi ve Özgürlükler Adasi'na ulasan katilimcilar ilk olarak 27 Mayis 1960 darbesinin ardindan yargilamalarin yapildigi ve müzeye dönüstürülen Hasan Polatkan Spor Salonu'nu ziyaret etti. Burada 27 Mayis darbesine giden süreci ve yargilamalari anlatan belgesel gösterimi yapildi.

Rehber esliginde Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi'ni gezen katilimcilar, Osmanli ve erken Cumhuriyet döneminden bugüne kadar olan süreçte verilen demokratik mücadeleleri eserler üzerinden inceleme firsati buldu.

Katilimcilar son olarak Adnan Menderes Müzesi'ni ziyaret etti. Müzede, Adnan Menderes'in çocukluk yillarindan itibaren hayatindaki önemli dönüm noktalari, siyasi hayati ve darbe sonrasindaki yargilama döneminde tecrit kosullari, kitaplari, mektup yazdigi ve tutuklu kaldigi hücre yer aliyor.

Ziyaretçiler, 4 saatlik ada programinin ardindan Valide Sultan Gemisi'yle geri döndü.

Programa katilan Salih Yilmaz, "Burasi bizi çok duygulandirdi. Siyasi yasamimizdaki kara bir lekeyi görüp hissetme firsatimiz oldu. O günler yasanmamaliydi ama oldu. O yüzden tecrübe çikarmak gerekiyor. Maalesef halkin oylariyla seçilmis siyasilerin böyle yargilanmalari bizi çok üzdü. Mahkeme salonundaki sinevizyon bizi çok duygulandirdi. Umarim daha güzel bir gelecek var. Vatani ve milleti için hizmet eden devlet büyüklerimizin arkasindayiz." dedi.

Katilimcilardan Cevdet Obus ve Ayla Obus da adada gezerken duygu dolu anlar yasadiklarini ve bir dahaki programa torunlarini da getireceklerini söyledi.

Umay Atilgan ise gözleri dolarak hislerini anlatirken "Sinevizyon gösterisini izlerken agladim, hala çok duyguluyum. Ben de torunlarimi getirip izletecegim. Bizler o tarihleri yasadik ve okuduk ama maalesef yeni gençler okumuyor. Torunlarimiz da o hisleri yasamalilar." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA