ERASMUS Ögrencileri Aksehir Ve Eber Göllerinde Inceleme Yapti

ERASMUS + KA229 “Daha Iyi Bir Gelecek Için Dogaya Saygi” isimli Avrupa Birligi hibeli projekapsaminda, Aksehir ve Eber Gölleri’nde incelemelerde bulunan 5 ülkeden ve Eskisehir Gazi Mustafa Kemal Anadolu Lisesinden gelen ögrenciler ve ögretmenleri, Nasreddin Hoca Türbesi’ni de ziyaret etti.

ERASMUS Ögrencileri Aksehir Ve Eber Göllerinde Inceleme Yapti
Nasreddin Hoca Türbesi’nde Aksehir Belediye Baskani Salih Akkaya ile Aksehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Müdürü Ibrahim Öncel’le de görüsen heyet, Aksehir ve Nasreddin Hoca hakkinda bilgiler aldi. Eskisehir Gazi Mustafa Kemal Anadolu Lisesi Okul Müdürü Ethem Bilgin Basegmez, ERASMUS + KA229 “Daha Iyi Bir Gelecek Için Dogaya Saygi” isimli proje hakkinda Baskan Akkaya’ya bilgiler verdi. Basegmez, “Projemiz Avrupa Birligi tarafindan hibelendirilmis olup toplamda 36 ay sürmektedir. Projemizin ortaklari Fransa, Ispanya, Italya, Romanya ve Bulgaristan’dan lise düzeyinde egitim veren 5 okuldan olusmaktadir. Projemizin temel hedefi ortak okullarda yürütecegimiz faaliyetlerle ögrenci ve ögretmenlerimizin iklim degisikligi ve etkileriyle ilgili bilinç düzeylerini artirmak ve bu bilincin okullar etkisiyle tüm topluma yayilmasini saglamaktir. Bu sayede küresel isinmanin ekosistemimiz üzerinde yaratacagi tahribati, genç nesillerin duyarliliklarini artirmak araciligiyla en aza indirmek ve daha yasanilabilir bir gelecek olusturma yönünde ortak hedefimiz bulunmaktadir. Projemiz süresince 6 farkli baslikta egitim-ögrenme ve ögretme faaliyeti gerçeklestirilecektir. Bu baglamda Türkiye’de ‘Küresel isinma ve sera gazlari’, Romanya’da ‘Plastik kirliligi, atiklar ve geri dönüsüm’, Ispanya’da ‘Enerji ve yenilenebilir enerji kaynaklari’, Bulgaristan’da ‘Biyoçesitlilik ve ekosistem hizmetleri’, Italya’da ‘Iklim degisikliginin su üzerine etkisi’ ve Fransa’da 7Organik tarim ve sürdürülebilirlik’ faaliyetlerine odaklanilacaktir. Bu faaliyetler disinda her ay yapilacak çok sayida yerel faaliyet de projemiz kapsamindadir. Projemizin hareketlilikler boyunca sunumlar, atölye çalismalari, sinif içi etkinler, açik hava etkinlikleri (atik toplama ve ayristirma, piknik ve doga oyunlari, bahçecilik, doga yürüyüsü, ortak agaç dikimi), web 2.0 araçlarinin kullanimi, e-twinning, stem egitim faaliyetleri, çesitli deneyler ve tasarimlar olusturulmasi, kurumus göl, organik tarim yapilan çiftlik, dalga enerjisi santrali, jeopark ziyaretleri, proje logo, afis ve poster tasarimi, atik malzemelerden tasarim sergisi, sivil toplum kuruluslari ve kamu kuruluslarini ziyaretler, kültür geceleri olacaktir” dedi.

Proje kapsamindaki gezi etkinliginde kurumaya yüz tutan Aksehir ve Eber göllerinde incelemeler yaptiklarini belirten Okul Müdürü Basegmez, misafirperverligi için de Aksehir Belediye Baskani Salih Akkaya’ya tesekkür etti.

Fransa, Ispanya, Italya, Romanya, Bulgaristan ve Eskisehir’den gelen gençlerin çevre konusunda böyle duyarli ve özverili bir projeyle Aksehir’e gelmelerinden memnuniyet duyduklarini ifade eden Baskan Akkaya, Aksehir ve Eber Gölleri Birligi olarak her iki gölünde kurumamasi için çalismalarini sürdürdüklerini belirterek, bu çalismalar kapsaminda bakanliklarla birlikte isbirligi içerisinde faaliyetlerine devam ettiklerini söyledi.

Baskan Akkaya, Aksehir Gölü’nün tescilli Aksehir Kirazi’na aromasini veren bir ekosisteme sahip oldugunun altini çizerek, Aksehir ve Eber Gölü’nün kurumamasi için tüm birlik üyesi belediyeler ile birlikte gayretlerini sürdüreceklerini ifade etti.

Aksehir Kirazi lokumunu tadan okul idarecilerine ve ögretmenlerine Aksehir Belediyesi Kültür Yayinlarindan olusan bir set ve Nasreddin Hoca’nin tersine çalisan saatini armagan eden Baskan Akkaya, ögrenciler ve ögretmenleri ile hatira fotografi da çektirdi.
Kaynak: İHA