Fransa'da Basin, Asiri Sagcilarin Tehditlerine Karsi Endiseli

Fransa'da 35 basin kurulusu, asiri sagcilarin gazetecilere yönelik artan tehditlerinden endise duyduklarini belirterek, hükümete ve siyasilere bu konuda önlem alinmasi konusunda çagrida bulundu.

Fransiz Liberation gazetesinde yayimlanan ortak mektupta, son haftalarda asiri sagcilarin gazetecilere tehditlerde ve hakaretlerde bulundugu ifade edildi.

Mektupta, asiri sagcilarin etkinliklerini takip eden gazetecilerin son haftalarda daha önce pek görülmemis sekilde yogun siddete maruz kaldigi ve bunun kabul edilemez oldugu kaydedildi.

Bu yöntemle gazetecilerin isini yapmasini engellenmeye çalisildigi ifade edilen mektupta, gazetecilere yönelik tehdit ve siddet nedeniyle endise duyuldugu belirtildi.

Mektupta, Nisan 2022'de düzenlenecek cumhurbaskani seçimi öncesinde bu konuda önlem alinmasi ve bilgilendirme özgürlügü savunulmasi konusunda hükümete ve siyasilere çagrida bulunuldu.

Street Press internet sitesi için çalisan birçok gazetecinin asiri sagcilar tarafindan Müslüman, Yahudi ve siyahlarin yer aldigi irkçi çizimlerle hedef gösterilerek tehdit edildigi ifade edilen mektupta, gazetecilerin Bordeaux kentinde asiri sagci gazeteci ve yazar Eric Zemmour'un katilacagi etkinligi takip etmesinin yasaklandigi aktarildi.

Mektupta, asiri sagcilarin etkinliklerini takip eden ve onlar hakkinda arastirma yapan Mediapart internet sitesi çalisaninin haftalardir ölüm tehditleri aldigi belirtildi.

Mektuba imza atanlarin arasinda kamu yayincisi France Info'nun yani sira, AFP çalisanlari, Le Figaro, L'Express, Mediapart, BFMTV, Paris Match, RFI, RMC, RTL, LCI ve Liberation da yer aliyor.

Kaynak: AA