95 Yillik Orijinal 'Nutuk' Antalya'da Sergileniyor

Antalya'da, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Osmanlica kaleme aldigi 95 yillik orijinal "Nutuk" ile Sakarya Meydan Muharebesi ve 1. Inönü Muharebesi'nin savas haritalari sergilenmeye baslandi.

Kepez Belediyesince Cemil Meriç Kütüphanesi'ndeki serginin açilisi, saat 9'u 5 geçe yapildi.

Kütüphanede sergilenen "Nutuk"un ilk sayfasinda, "Gazi Mustafa Kemal" yazili, Islam'in ilk yazi çesidi olarak tanimlanan kûfi tarzda estetik bir matbu hat bulunuyor.

Sergide ayrica 100 yillik Sakarya Meydan Muharebesi ve 1. Inönü Muharebesi'nin orijinal savas haritalari da vatandaslarin ziyaretine açildi.

Ziyaretçiler, "Sakarya Muharebesi 30-31 Agustos 1337'de (1921) Tarafeyn (taraflarin) Vaziyetleri", "Sakarya Muharebesi 11 Aralik 1337 (1921) Vaziyeti", "Sakarya Muharebesi 24 Agustos 1337(1921) Tarafeyn (taraflarin) Vaziyetleri" basliklariyla yer alan savas haritalarinda, Türk ordusu ve Yunan kuvvetlerinin durumlarini gösteren haritayi yakinda görme firsati buluyor.

Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü, sergide, Cemil Meriç Kütüphanesi'nin, Antalya'nin en zengin kütüphanesi oldugunu ve burada güçlü bir koleksiyon sergilendigini söyledi.

Türk edebiyatina izler birakan birçok eserin ilk baskilarinin da kütüphanede yerini aldigini vurgulayan Tütüncü, "Bu yaniyla kütüphanemiz, edebiyat tarihine isik tutan bir müze durumunda. Simdi 95 yasindaki orijinal Nutuk kitabi da kütüphanemizdeki yerini aldi. Bu koleksiyon, 10 Kasim'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatinin seneidevriyesi münasebetiyle kütüphanemizde vatandaslarimiz için sergiye açildi." dedi.

Ögrenci olan Nida Ayyildiz, sinavlara hazirlanmak için sürekli Cemil Meriç Kütüphanesi'ne geldigini anlatti.

Atatürk'ün ölüm yil dönümünün üzüntüsünü yasadiklarinin kaydeden Ayyildiz, "Bugün ögrendik ki Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün orijinal kitabi Nutuk, kütüphanemizde sergileniyor. Bu bizi çok mutlu etti." diye konustu.

Kaynak: AA