Hong Kong Bas Yöneticisi Lam, Son Hükümet Programinda Iddiali Hedefler Koydu

Çin'in Hong Kong Özel Idare Bölgesi Bas Yöneticisi Carrie Lam, 5 yillik görev süresi tamamlanmadan önceki son hükümet programinda finans, iskan, kamu yönetimi ve enerji alanlarinda iddiali hedeflere yer verdi.

Lam, dün Yasama Konseyi'nde yaptigi 2 saatlik konusmada hükümetin taslak programinin detaylarini parlamento üyeleriyle paylasti.

Mart 2022'de yapilacak liderlik seçimi öncesindeki son hükümet programinda yer alan iddiali hedefler, Lam'in yeniden aday olacagi yorumlarina yol açti.

Lam, konusmasina, 2019'daki hükümet karsiti protestolarin ardindan yeni Ulusal Güvenlik Yasasi ile Hong Kong'da güven ortaminin yeniden saglandigini vurgulayarak basladi.

Seçim sisteminde yapilan degisikliklerin ardindan tamami Çin yanlisi vekillerden olusan konseye hitap eden Lam, "Iki yil önce bu günlerde Yasama Konseyi'ndeki toplantimiz Çin karsiti üyelerce kesilmis ve meclis felç edilmisti. Bu girisimler Hong Kong'da devlet iktidarini yikmak için kaos çikarmaya kadar varmisti. Ama bugün huzur içinde hükümet programini sunmak üzere karsinizda bulunuyorum." dedi.

Lam, Ulusal Güvenlik Yasasi'nin korumasi ve "Hong Kong'u vatanseverlerin yönetmesi" ilkesiyle kentte hükümet otoritesinin yeniden tesis edildigini ve "tek ülke, iki sistem" anlayisi dogrultusunda yeniden dogru yola girdigini savundu.

Yeni dönemde Hong Kong'un küresel finans merkezi olarak rolünü gelistireceklerini ifade eden Lam, anakara ile ekonomik ve mali entegrasyonu arttirmaya yönelik düzenlemelere öncelik vereceklerini açikladi.

- Yeni metropol bölge

Lam'in konusmasinda en iddiali proje, kentin kuzeyinde Hong Kong ile anakaradaki Sincin kenti arasindaki "yeni topraklar" olarak adlandirilan daglik, bataklik alanlar ve doga parklarindan olusan bölgede yeni bir metropol bölgesi kurulmasi önerisi oldu.

Tin Shui Wai, Yuen Long, Fanling ve Sheung Shui kasabalarini ve çevresindeki kirsal alanlari içine alan ve 6 yeni yerlesimin daha kurulmasini öngören proje kapsaminda insa edilecek 515 bin yeni konutun kentteki iskan problemine yanit verecegini ifade eden Lam, bunun Hong Kong'un 20 yillik büyümesi için itici güç olacagini vurguladi.

Kamu yönetiminde reorganizasyon kapsaminda yeni düzenlemeler önerisinde bulunan Lam, Hong Kong'un 2035'e kadar elektrik üretiminde kömür kullanimina tamamen son vermeyi ve yenilenebilir kaynaklarin enerji üretimindeki payini yüzde 10 arttirmayi hedefleyecegini kaydetti.

- Yeniden aday olacak yorumu

Lam'in, hükümet programindaki uzun vadeye yayilan hedefler ortaya koymasi, gelecek yil yapilacak seçimlerde yeniden aday olma niyetinde oldugu seklinde yorumlandi.

Muhalefetteki Demokrat Parti Genel Baskani Lo Kin-hei, South China Morning Post gazetesine verdigi demeçte, programin içeriginin Hong Kong vatandaslarinin isteklerinden çok Pekin yönetiminin planlarini yansittigini belirterek, Lam'in ikinci dönem aday olmak için nabiz yokladigi yorumunu yapti.

Muhalefet lideri Lo, Lam'in Hong Kong halkini bölen bir lider oldugunu, bunun onun son hükümet programi sunusu olmasini diledigini ifade etti.

Kaynak: AA