(Özel) Bursa'da 7,5 Milyon Fidan Toprakla Bulusacak

Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçin Akin, alinan etkili tedbirler sayesinde bu yil orman yanginlarinda zarar gören alan miktarinin 4 kat azaldigini söyledi. Akin, yüz ölçümünün yüzde 45’i orman olan Bursa’da dikilen yeni agaçlarla orman envanterinin yüzde 2,5 arttigini, kis sezonunda 7,5 milyon fidani toprakla bulusturacaklarini açikladi. Bursa’da 6 aydir konuslu olan yangin söndürme helikopterinin görev süresi de 31 Ekim itibariyle sona eriyor.

(Özel) Bursa'da 7,5 Milyon Fidan Toprakla Bulusacak
Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçin Akin, “Bu yil Bursa’da 49 adet orman, 31 adette kirsal alan yangini meydana geldi. Bu yanginlarin sonucunda toplam etkilenen alan 20 hektardir. Geçen sene 69 orman yangininda 97 hektar alan etkilenmisti. 2021 yilinda bu kadar az etkilenen alanin olmasi, almis oldugumuz tedbirler sayesindedir. Ekiplerin diri olmasi, helikopter sayilarinin artmasi burada çok önemlidir. Özellikle yanginlara erken müdahalenin büyük önemi var” dedi.

“7,5 milyon fidani toprakla bulusturacagiz”

Yanan alanlarin yil içerisinde hemen temizliginin yapildigini ifade eden Akin, “Kis döneminde de fidan dikimi ve gençlestirme çalismalariyla önümüzdeki bahar aylarinda büyüdügünü görmüs olacagiz. Bunun disinda normal planli gençlestirme çalismalarimiz var. Ormancilikta temel amaç, ormani korumak ve sürekliligini saglamaktir. Ormanlarin sürekliligini saglamak içinde, biyolojik ömrünü tamamlamis olan agaçlari gençlestiriyoruz. Bunlara zamaninda müdahale etmediginiz zaman gelecege tasimaniz mümkün degildir. Bu yil planli gençlestirme çalismalarimizda yaklasik olarak 2 bin hektara yakin alandaki agaçlari gençlestiriyoruz. Dikim çalismalarimiza basladik. 7,5 milyon fidani bu kis döneminde toprakla bulusturacagiz” diye konustu.

“Bursa’nin orman alani Türkiye ortalamasinin üzerinde”

Son yillarda yapilan bu gençlestirme ve yeni tesis edilen agaçlandirmalarla birlikte Bursa’da orman varliginda artis olduguna dikkat çeken Akin, “Bursa’nin yüz ölçümünün yüzde 45’i ormanlik alandir. Yalova’nin yüzde 65’i orman, Bilecik’in yüzde 55’i ormandir. Bu oranlarda Türkiye ortalamasinin üzerindedir” dedi.

“Yangin helikopteri ay sonu Bursa’dan ayriliyor”

Orman yanginlariyla mücadelede kullandiklari yangin helikopterinin ay sonu itibariyle görevinin bittigini belirten Akin, “Yaklasik 6 aydir görev aliyor. Bu yaz döneminde bahsettigim bütün yanginlara katildi.

Ayrica diger bölgelerde çikan yanginlara da katildi.

Havalarin sogumasi, nemin yükselmesi, rüzgarin etkili olmamasi sebebiyle kasim ayi itibariyle helikopterin bölgemizdeki görevi sona eriyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA