Koronavirüse karşı yerli ve milli vitamin hamlesi!

Sağlık Bakanlığı, yerli ve milli imkanlarla üretilen ve kanser tedavilerinde kullanılan Vitamin C’yi koronavirüs tedavisinde de kullanmaya başladı. Kullanılan bu Vitamin C’nin hastalığın atlatılmasında büyük katkı sağladığı öğrenildi.

Koronavirüse karşı yerli ve milli vitamin hamlesi!
Koronavirüse karşı yerli ve milli vitamin hamlesi!
Ölümcül yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının tedavisinde kullanılmak üzere yerli ve milli imkanlarla üretilen Vitamin C, Sağlık Bakanlığı tarafından devreye alındı. Tedavisi yoğun bakımda devam eden hastalarda kullanılan bu vitaminin sağlığın kazanılmasında önemli rol oynadığı görüldü.

Sağlık Bakanlığı, yaklaşık dört hafta önce kişiye özel kanser tedavilerinde kullanılan damardan verilen, yerli ve milli imkanlarla üretilen Vitamin C'yi hızlı bir operasyonla devreye soktu; devlet hastanelerinde tedavileri süren Kovid-19 hastaları üzerinde kullanmaya başladı.

Yüksek doz C vitamini iyileşmeye katkı sağlıyor

Tedavileri yoğun bakımda süren hastalara damardan verilen Vitamin C'nin, hastalığın atlatılmasında büyük katkı sağladığı öğrenildi. Çin'de 350 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada 50 orta ağır ve ağır durumdaki Kovid-19 hastasına yüksek doz Vitamin C uygulanması halinde hastalarda önemli bir iyileşme sağlandığı ortaya çıkmıştı.

22 bin Vitamin C, Sağlık Bakanlığına teslim edildi

Dünyada 17 ülkenin kullandığı yüksek doz C vitamini, ülkemizde Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne bağlı Teknopol İstanbul'da üretiliyor. Sağlık Bakanlığı'nın tedavi protokolünde yer alan uygulamanın kamu hastanelerinde 3 haftayı aşan bir süredir kullanılmaya başlandığı belirtiliyor. Bu kapsamda üretilen 22 bin Vitamin C'yi Sağlık Bakanlığına teslim ettiklerini belirten, Proje Direktörü Prof. Dr. Mutlu Demiray şunları söyledi: "Kovid-19 için aktif ve bilinen hiçbir tedavi olmadığı için basit bir molekülle böylesi ciddi bir sonuç alınması çok önemli. İyileşen hastalarda Vitamin C'nin etkisinin olduğunu görebiliyoruz."

C vitaminini yüksek dozda vermek güvenli mi?

Yüksek doz vitamin C, aralarında ABD, Kanada, Çin, Almanya, İsviçre, Hollanda ve Güney Kore'nin de bulunduğu 17 ülkede üretilip kullanılıyor. Vitamin C, Amerikan Kanser Enstitüsü tarafından da belirtildiği gibi 1.5 gr/kg dozuna kadar güvenli bulunuyor. Bu doz 70 kilogram ağırlığında bir kişi için 105 gram anlamına geliyor.