Merkezi Araştırma Laboratuarı Bal Analizi Yapıyor

Adıyaman Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuarında teknolojik ortamda ve bilimsel verilere uygun bir şekilde alanında uzman kişiler tarafından bal analizi yapılıyor.

Merkezi Araştırma Laboratuarı Bal Analizi Yapıyor
Merkezi Araştırma Laboratuvarı bal üzerinde 11 çeşit analiz yaparak, balın kalitesini ve verimini saptamanın yanında, besin değerinin suiistimal edilmesinin önüne geçmek, üretici ve tüketiciye hızlı, etkin ve güvenilir bir hizmet sağlamak için birçok analizi gerçekleştirmeye devam ediyor. Hizmete girdiği günden bu yana çok çeşitli analizler ve araştırmalar yapan Üniversitemizin Merkezi Araştırma Laboratuvarı bal üzerinde 11 çeşit analiz yaparak balın içerisindeki elektriksel iletkenliği, rutubeti, asitlik, diastaz sayısını, suda çözülmeyen madde, ticari glikoz, hidroksimetil furfurol, invert şeker, glikoz, fruktoz ve sakkaroz, kül ve nişasta tayinini yapıyor. Böylece hem bal üreticileri yaptıracakları analizlerle sağlıklı ürün üretirken hem de tüketiciler sağlıklı ve katkı maddelerinden arındırılmış ürün tüketebiliyor.

Bal analizini anlatan Merkezi Araştırma Laboratuvarı Yrd. Doç. Dr. Aysel Alkan Uçkun, “Elektriksel iletkenlik 0.8 S/cm Analizi manuel yapılır. Rutubet tayini en fazla yüzde 20 olması gerekir. Biz yüzde 10 civarında olmasını isteriz çünkü ne kadar çok nem olursa bal o kadar çabuk bozulur. Asitlik tayini en fazla 50 meq/kg olması gerekir. Orta değerlerde (20-30 arası) olursa iyi olur. Diastaz enzimi, balın ısıtılıp ısıtılmadığının anlaşılmasında bir ayıraçtır. Doğal ve ısıtılmamış ballarda diastaz miktarı oldukça yüksek olup bu tür ballar kaliteli ve çok değerlidir. Minimum 8 olmalıdır, ne kadar yüksekse o kadar kaliteli olur. Hidroksimetil furfurol (HMF) tayini balda HMF, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğinde 40 mg/kg a kadar izin verilmektedir” dedi.

Kaynak: İHA