Ahlat'ta '15 Temmuz Şehitler Çeşmesi' Açıldı

Bitlis’in Ahlat ilçesi’nde 15 Temmuz’un yıldönümü dolayısıyla “Şehitler Çeşmesi” açıldı.

Ahlat'ta '15 Temmuz Şehitler Çeşmesi' Açıldı
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Ahlat Meslek Yüksek Okulu bahçesi içinde yapılan 15 Temmuz Şehitler Çeşmesinin açılışına İlçe Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Ahlat MYO Müdürü Harun Koçak, bazı kurum amirleri ve öğretim üyeleri katıldı.

Açılışta konuşan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, “Biz Çanakkale ruhu bir daha bu millette olur mu diye düşünüyorduk, ama 15 temmuzda bize Çanakkale ruhunu bir daha hatırlattı. Bir daha olursa bir daha hazırız, bu millet kadar şehadete hazır olan başka bir millet yeryüzünde yoktur. Bunu 15 Temmuz bir daha hatırlattı. Başkomutanın bir tek sözüyle herkes meydanlara döküldü, şehadete koştu. Hepsinin ruhları şad olsun, Allah şehadetlerini kabul etsin” dedi.

Açılışta konuşan Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ise; “1 yıl önce 40 yıldan beri kurulan tuzak yine milletimiz tarafından bertaraf edildi. Görüyoruz ki milletimizin her ferdi devletimiz zor duruma düştüğü zaman inisiyatif alabiliyor, milletin başındaki belayı kendisi bertaraf edebiliyor. Tabi 249 şehidimiz oldu, onları rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz. O gün sayısız gazilerimiz de oldu. Onlara da memleket hizmetinde hayırlı uzun ömürler diliyoruz. Özellikle 42 özel harekatçı, savaşçı kolluğumuz bir anda şehit oldu. Bunları ayrı bir parantez içinde değerlendirmek istiyoruz. Makamları mübarek olsun, Peygambere komşu olsunlar. Bu millet 100 yıl önceki gibi Çanakkale ruhunun tekrar yaşayabilir mi diyorduk. Görüldü ki bu millet yeri ve zamanı geldiğinde, ihtiyaç duyulduğunda sanki bir volkanın patlaması gibi yeniden Çanakkale ruhu ile ortaya çıkıyor. Biz kaymakamlık olarak 2,5 yılda 264 proje yazdık. Bunların 138’i kabul gördü. Bu çeşmede bahsettiğimiz projelerden birisi ile hayat buldu. Ahlat aynı zamanda bir su medeniyeti. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde Ahlat’ta yüzlerce çeşmeden, hamamdan bahsediyor. Biz de bizden sonrakilere intikal etmek üzere Ahlat’ın yeniden bir sanat ve estetik merkezi olduğunu anlatabilmek için bu çeşmeleri yaptık. Üniversitemiz de çok iyi düşünmüş bu çeşmeye 15 Temmuz ismini vermiş. İsmiyle yaşasın, her gelen buradan su içsin, bu çeşmeden içildiğinde oluşan sevabın, şükrün duası şehitlerimize gitsin, Ahlat’ımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Konuşmaların ardından çeşmeden su içen protokol üyeleri hayırlı olması temennilerinde bulundular.
Kaynak: İHA