Palandöken Açıklaması 'Kadın Esnafa Pozitif Ayrımcılık Yapılmalı'
Kadın esnaf sayısının son üç yılda 47 bin 908 arttığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “2014 yılında 214 bin 86 olan kadın esnaf sayısı 2017 Eylül ayı sonu itibariyle 262 bin 768’e yükseldi. Sicil kayıtlarına göre son üç yılda kadın esnaf ve sanatkar sayısında yaklaşık 48 bin artış görüldü. Kadınların iş hayatında daha aktif olarak yer almaları için pozitif ayrımcılık yapılmalı” dedi.
“15-24 yaş arası kadınlar eğitim görmüyor, istihdam edilmiyor”
Kadın istihdamını arttırmanın toplumsal ve ekonomik kalkınma için önemli bir unsur olduğunu hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Palandöken, “Ülkemizde yaşayan 39 milyon 771 bin 221 kadın, ülke nüfusunun yüzde 49,8’ini oluşturuyor. TÜİK verilerine göre, 15-64 yaş arası kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 38,4. Yine TÜİK verilerine göre, ülkemizde 15-24 yaş arası kadınların yüzde 37,1’i ne eğitim görüyor ne de istihdam ediliyor” diye konuştu.
“Kadın girişimcilerin kredi limiti 250 bin liraya çıkarılmalı”
Genç nüfusu temsil eden 15-24 yaş arası kadınların yüzde 27,5’inin işsiz olduğunu kaydeden Palandöken, “Bu oranlar, ülke genelinde kadınların istihdamındaki yetersizliği ortaya koyuyor. İşsizliğin önlenmesi ve kadınların iş hayatına katılmaları için girişimcilik projeleri desteklenmeli. Ayrıca kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yapılarak geçmişte uygulanan kredilerde olduğu gibi üst limiti 150 bin liradan 200 bin lirayla çıkarılan Halk Bankası kredileri kadın girişimciler için 250 bin lira olarak uygulanmalı” şeklinde konuştu.
“Bankalar kadın girişimcilere mikro kredi vermeli”
2007-2009 yılları arasında TESK tarafından 25 ilde Kadın Girişimcilik Projesi kapsamında 6 bin 291 kadına eğitim, 2 bin 755 kadına da danışmanlık hizmeti verildiğini hatırlatan Palandöken, “10 bin 684 girişimci kadın sertifika aldı. Son dönemde ise konfederasyonumuz tarafından verilen girişimcilik eğitimlerinde 645 kadın girişimciye sertifika verildi.
Girişimcilik eğitimini tamamlayan kadınların bir kısmı profesyonel iş hayatına atılarak kendi işinin patronu oldu. Kadın işsizliğinin önüne geçmek için kadınlara verilen girişimcilik ve KOSGEB desteklerinin yaygınlaştırılması ile ekonomide daha iyi gelişmeler olacaktır. Öte yandan bankalar, özellikle iş yeri açmaksızın evlerde üretim yaparak girişimci olma potansiyeli son derece yüksek olan kadınlara mikro krediler vererek kadın girişimci sayısının artmasına destek vermeli” ifadelerini kullandı.