Fındık Sepeti Başında Geçen Ömürler

Ordu'da baba mesleğini sürdüren 84 yaşındaki Hasan Genç ve 70 yaşındaki Ahmet Yıldız, Karadeniz'de fındık toplamak için kullanılan sepetleri yapıp satışa sunuyor Genç: '50 yıl önce mesleği burada 15 kişi devam ettiriyordu. Onlar öldüler ve tükene tükene iki kişi kaldık' Yıldız: 'İkimiz de 'Mesleğin son ustalarıyız' diyebilirim. Bağda, bahçede bu işi yaparak ömrümüzü geçirdik ve hala da devam ediyoruz'

EYÜP ELEVÜLÜ - Ordu'da 84 yaşındaki Hasan Genç ve 70 yaşındaki Ahmet Yıldız, baba meslekleri fındık sepeti üretimini sürdürüyor.

Perşembe ilçesinde yaşayan Genç ile Yıldız, baba mesleklerini devam ettirerek, kestane ya da fındık dalından sepetler yapıyor. Teknoloji kullanmadan, bıçak ve rende yardımıyla sepetleri hazırlayan Genç ile Yıldız, bunları yıllardır ilçedeki pazarda satıyor.

Karadeniz'de fındık sezonunun yaklaşmasıyla rağbet gören sepetleri, gurbetçiler de süs eşyası olarak alıyor.

Evli ve bir çocuk babası Hasan Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 yaşında başladığı mesleğini 69 yıldır sürdürdüğünü söyledi.

Sepet üretiminin baba mesleği olduğunu dile getiren Genç, 'Babam 40 yıl bu mesleği yaptı. Ben de bu iş sayesinde evimi geçindiriyorum.' dedi.

Sepet yapımının kolay olmadığını anlatan Genç, şöyle konuştu:

'Kestane ağacından sepet yapıyorum. Sepet yapmak için malzemeyi ateşte haşlıyorsun. Daha sonra kesiyor ve rende yardımıyla kabasını temizliyorsun. Ardından bıçakla inceltiliyor. Son kısımda örülerek bu hale geliyor. Bir sepetin yapımı aşağı yukarı 2 gün sürüyor. Büyüklüğüne göre fiyatı değişiyor. Fındık dönemi yaklaştı. Gurbetçilerin de gelmesiyle hareketlilik oluyor. Özellikle fındık toplamak için alınan bu sepetler, bahçedekilere yemek götürmek için de kullanılıyor. Her iki şekilde de kullanan vatandaşlarımız var.'

Genç, '50 yıl önce mesleği burada 15 kişi devam ettiriyordu. Onlar öldüler ve tükene tükene iki kişi kaldık. Gençler merak edip de mesleği öğrenmeyi istemiyor. Bu, para getirmeyen bir zanaat. Şimdi herkes paraya çalışıyor.' ifadelerini kullandı.

- 'İşi bırakabileceğim usta yok'

İlçede 50 yıldır sepet üretimi yapan 4 çocuk babası Ahmet Yıldız ise babasından öğrendiği işinde usta olduğunu ve mesleği yaşatmaya çalıştığını belirtti.

Sepetleri fındık dalından yaptığını bildiren Yıldız, 'Bir tanesini 1,5 günde bitiriyorum. Sadece bıçak kullanıyorum. Ayağımın arasına sıkıştırdığım dalın kabuğunu bıçakla sıyırıyorum. Daha sonra örüyorum ve hazırlıyorum. Büyük boyları fındık toplamak için yapıyorum. Minyatürünü yaptığımız sepetler de süs amaçlı kullanılıyor.' dedi.

Yıldız, fındık hasat döneminde daha iyi olan satışların, sonrasında azaldığını söyledi.

Mesleği bırakabileceği bir ustanın olmadığına işaret eden Yıldız, 'Günümüzde farklı meslekler seçiliyor. İkimiz de 'Mesleğin son ustalarıyız' diyebilirim. 15 kişiydik, ikimiz kaldık. Bağda, bahçede bu işi yaparak ömrümüzü geçirdik ve hala da devam ediyoruz. İşimin geri kalan zamanında bahçelerde çiftçilik yapıyorum.' diye konuştu.
Kaynak: AA