BİK Genel Müdürü Yakup Karaca Yerel Basın Temsilcileriyle Buluştu

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Yakup Karaca, Malatya’da yerel gazetelerin temsilcileri ile bir araya geldi. Dijital dönüşüme geçiş sürecini başlatacaklarını belirten Karaca, bu süreçte kurum olarak gazetelerin her zaman yanında olacaklarını söyledi.

BİK Genel Müdürü Yakup Karaca Yerel Basın Temsilcileriyle Buluştu
BİK Genel Müdürü Yakup Karaca, Şube Müdürü Nihat Abacı ve kentte yayın yayan yazılı basının temsilcileri ile bir araya geldi. Gerçekleşen istişare toplantısında konuşan BİK Genel Müdürü Yakup Karaca, içerisinde bulunduğumuz bilişim çağında her şeyin dönüştüğü bir ortamda bulunduklarını belirterek, “Sadece medya ve yazılı basında değil bütün kesimlerde bu değişimi görüyoruz. Ancak dönüşümün var olduğunu görmek bir şey ifade etmiyor.Dijitale dönüşte bazı düzenlemeler yapacağız” diye konuştu.

Yazılı basının dijitale geçiş sürecini verdiği bir örnekle anlatan Karaca, “Bunu keskin bir viraj olarak düşünün. Belli bir hızla viraja girdiğiniz zaman bazı riskleri vardır. Ya hızınızı kesmeniz gerekiyor, yada bindiğiniz aracın fren sistemleri çok sağlam olması gerekiyor. Aynı zamanda da direksiyona hakim olmanız gerekiyor. Aksi taktirde savrulursunuz ve arabanız yoldan çıkar. İşte yazılı basınımızın da bu dönüşüm sürecinde bir defa kendisini sağlama alması gerekiyor. Fiziksel ortamdaki gazetecilik ile sanal ortamdaki gazetecilik çok farklı şeylerdir. Bu bir gecede olacak şey değil. Zamanla olacak bir şey” diye konuştu.

Yazılı basında resmi ilanların bir takım yükümlülükleri olduğunu belirten Karaca, “Şimdi dijitale geçtiğimiz zamanda aynı genelgeler söz konusu olacak. Değişime bir taraftan da yasal mevzuat değişikliklerinin eşlik etmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Dijitale yayına geçildiği sürede geliştirilecek projelerin kurum olarak destekleneceğini kaydeden Karaca, “Kurum olarak bu dönüş sürecinin asla kenarında beklemeyeceğiz. Sizlerle birlikte gazetelerimize bir araya gelerek bu dönüşümü sorunsuz bir şekilde yaşanması için hep birlikte çalışacağız” şeklinde konuştu.

Hali hazırda yaklaşık 5 yıldır günlük yayınlanan gazetelerin elektronik ortamda PDF’lerinin istendiğini ifade eden Karaca, “Sizin günlük gazetelerin içeriği bizim için çok kıymetli. Bu yayınları arşivimizde tutarak geliştirdiğimiz sistemle kontrollerini sağlıyoruz” dedi.

Yazılı basına ellerinden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışacaklarını dile getiren Karaca, “Bu süreçte hep beraberiz, karşımıza ne çıkarsa sizlerle birlikte olmaya çalışacağız” diye konuştu.

Bu süreçte birlikte çalışmanın dışında bir seçeneklerinin bulunmadığını kaydeden Karaca, “Komple bir sürecin içine girdik, hep birlikte hareket etmek durumundayız. Başka şansımız yok” ifadelerine yer verdi.

Kurumlarda yapılan her işin tamamen sanal ortama taşınması konusunda çalışmaların olduğunu belirten Karaca, eskiden resmi ilanların sarı zarflarda kendilerine geldiğini ve bunun da yapılan uzun işlemlerin ardından yayıncı kuruluşa iletildiğini hatırlattı. Şimdi bu süreçte neredeyse hiç ellerinin değmediği bir sistemle ilanların kurumlar tarafından sistem üzerinden yayınlanacak gazeteye ulaştırıldığını kaydeden Karaca, bu sistemin de hayata geçirilmesi için uzun süre uğraştıklarını söyledi.



Uzun süredir gündemde olan internet sitelerinin de resmi ilan alacağı yönündeki konulara da değinen Karaca, “Sizler gibi habercilik hakkını veren bir sürü internet haber siteleri var. Bunları bizde takip ediyoruz. Bazıları gerçekten bu işin hakkını veriyorlar. Fakat bunların hukuki bir statüsü olmadığı için resmi ilan alma imkanları olmadığı gibi zaten gazeteci de sayılmıyorlar hali hazırda. Bu durum acil bir şekilde yasal bir düzenleme bekliyor. Bu konuda önümüzdeki aylarda bir takım çalışmalar yapılıp meclise tekrar gidebilir” diye konuştu.

İnternet haberciliği yapan kuruluşların hukuki bir statü kazandıkları zaman resmi ilan yayımlamak isteyeceklerini de belirten Karaca, “Peki bu da kabul gördüğü zaman ne olacak. Acizane benim görüşüm şu, bu pastanın çok fazla büyütüleceğini düşünemiyorum. Sizin diyelim ki herhangi bir gazetemiz x lira alıyorsa 2’yemi 3’emi bölünecek aslında sizi burası ilgilendiriyor. Bana göre yazılı basınımızın dijitale geçtiği zaman kazandığı hakların korunması esas alınmalı yani şuandaki geliriniz değişmemesi lazım” diye konuştu.

Karaca bu konuların üzerinde ciddi olarak çalışılması gerektiğini belirterek, “Sizler ne yaparsanız yapın gazetecilik yapmadığınız sürece bu dijital alanda muvaffak olamazsınız” şeklinde konuştu.

Toplantı daha sonra soru-cevap kısmıyla devam etti.
Kaynak: İHA