Doç. Dr. Oğuz Özyaral Açıklaması 'Sumak DNA Hasarını Önlüyor'

Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, hücrelerde kanserin başlangıcını oluşturan DNA hasarının önlenmesi için sofralardan sumağın eksik edilmemesi gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Oğuz Özyaral Açıklaması 'Sumak DNA Hasarını Önlüyor'
Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, hücre DNA’sını koruyan sumağın kansere sebep olan serbest radikalleri de temizlediğini anlattı. Çevresel faktörler sebebiyle vücudumuzda her gün binlerce hücrenin bozularak kanserleştiğini anlatan Doç. Dr. Oğuz Özyaral, olumsuz çevre faktörleriyle bozulan bu hücrelerin hızla tamir edilmemesi durumunda dokularda kanser hastalığının oluştuğunu ifade etti.

Özyaral, günlük beslenmemize ekleyeceğimiz sumak ve sumak çayı ile hücrelerde kanserleşmeye yol açan DNA hasarının da önlenebileceğini söyledi.



“ÇEVRESEL FAKTÖRLER DNA’DA HASARA YOL AÇIYOR”

Doç. Dr. Özyaral, “Birer kanserojen faktörü olarak tanımlayabileceğimiz AVM’lerdeki elektromanyetik kapalı ortam ile cep telefonlarının alıcıları, evlerde kullanmakta olduğumuz elektronik aletler yaşam alanlarımıza devamlı bir radyasyon yayıyor. Bunun yanı sıra egzoz dumanı, is-sis karışımı kirli hava, kontrolsüz güneş ışını cilt kanserlerini tetikliyor. Günlük hızlı yaşama dayalı stres, üzüntü, sıkıntı ve hareketsizlik ise hücre yıkımını artırıyor. Sözünü ettiğimiz bu çevresel kirletici kanserojen faktörler hücrelerimizin DNA’sını bozarak kanser hücrelerinin gelişimini tetikliyor. Kanserin oluşumunu engellemek ve kanserle mücadele için ilk yapılması gereken şey bozulan DNA’yı düzeltmeye çalışmak olmalıdır” dedi.

“HER GÜN TAZE ÇEKİLMİŞ BİR TATLI KAŞIĞI SUMAK”

Doç. Dr. Özyaral, özellikle Güneydoğu Anadolu mutfağının vazgeçilmezi olan sumağı her gün bir tatlı kaşığı ölçüsünde önerdi. Özyaral, bu ekşi ve lezzetli baharatın hücre içindeki DNA’nın hasarını tamir ettiğini, var olan kanserin tedavisinde yeni kanser hücrelerin oluşmasını engelleme yoluyla desteklediğini ifade eden Özyaral, şöyle konuştu: "

“Viyana Kanser Araştırma Enstitüsü 2009 yılında yaptığı bir çalışma ile sumağın hücre DNA’sını koruduğu ve serbest radikal süpürücüsü olduğu gösterilmiştir. Sumak, bu etkisi sayesinde, kanser hastalığının hücre DNA’sı üzerinde yapacağı hasarın önüne geçmekte ve hücrelerdeki deformasyonu ve dolayısıyla kanser gelişimini engellemektedir. Hücrelerin kanserleşmesini engelleyebilmek için DNA tamir mekanizmalarını güçlendirmek gerekmektedir. İşte sumak, yapısal özelliğinden ötürü vitamin, mineral, antioksidan ve fitokimyasalların etkisini artırıcı bileşimler yaparak hücrelerin toksinlerden arınmasına, DNA’nın serbest radikaller tarafından zarar görmesini engellemekte, böylelikle kanser hücrelerinin çoğalmasını ve oluşmasını engellemeye yardımcı olmaktadır.”

"SUMAĞI DEMLEYİP ÇAY OLARAK TÜKETEBİLİRSİNİZ"

Doç. Dr. Oğuz Özyaral, genellikle baharat olarak kullanılan sumağın çay şeklinde de tüketilebileceğini söylerken bir de tarif verdi: “100 gram sumağı 1 litre suda kaynatıp 10 dakika demleyip çay olarak tüketebiliriz. Üstün antioksidan özelliği ve DNA diziliminde hücre yıkımını önlediğinden hücre yaşlanmasını da geciktirir. Beslenme düzeninde günde bir çay kaşığı kadar sumağı bir kâse çorbaya ekleyebilir Böylelikle DNA tamir mekanizmalarını harekete geçirmek mümkün olabilecektir. Ancak sumak tane olarak alınmalı ve taze çekilip tüketilmelidir.”
Kaynak: İHA