TET 2015 Yılı İhracat Ödülleri Sahiplerini Buldu

TET Başkanı Ebiçlioğlu: 'Sektör 2015 yılında yaklaşık 11 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek Türkiye ekonomisine önemli katkı sağladı. Ancak bu rakamları yeterli görmüyor, daha yukarılara çıkarabilmek için çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz'

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliğinin (TET) 2015 Yılı İhracat Ödülleri düzenlenen bir törenle sahiplerine verildi.

TET'ten yapılan açıklamaya göre Birliğin 2015 Yılı İhracat Ödülleri sahiplerini buldu.

Buna göre Arçelik, geçen yıl yaklaşık 3 milyar 122 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek beyaz eşya sektörünün birincisi oldu. BSH Ev Aletleri beyaz eşyada en çok ihracat gerçekleştiren ikinci şirket olurken, Vestel de bu alanın üçüncüsü olarak ihracat ödülüne layık görüldü.

Elektronik sektörü kategorisinde dağıtılan ödüllerde ise birinciliği Vestel aldı. Bu kategorinin en çok ihracat gerçekleştiren ikinci şirketi Arçelik olarak belirlenirken, üçüncülüğün sahibi BSH Ev Aletleri oldu.

Elektrik üretim ve dağıtım ekipmanları sektörünün ihracat şampiyonu ise Alstom Grid Enerji Endüstrisi firması olurken, bu sektörün ihracat ikinciliği ödülü Siemens'e, üçüncülüğü de Schneider'a gitti.

-En çok ihracatı yapılan diziler de ödüllendirildi

Gecede kablo sektörünün ihracat şampiyonları da ödüllendirildi. Geçen yıl ortalama 1 milyar 710 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren sektör temsilcileri arasında ilk üçün sahipleri Türk Prysmian Kablo, Atom Kablo ve Nexans Türkiye oldu.

Türkiye genelinde elektrik elektronik sektörünün en çok ihracat gerçekleştiren firmaları ise sırasıyla Vestel, Arçelik ve BSH Ev Aletleri olarak belirlendi.

Hizmet sektöründe yer alan kültürel hizmetler alanında en çok ihracatı yapılan üç diziye; başrol oyuncuları, yapımcısı ve dağıtım şirketleriyle birlikte ihracat ödülleri verildi.

Başrollerini Tuba Büyüküstün ve Engin Akyürek'in paylaştığı 'Kara Para Aşk' dizisi 2015 yılında en çok ihracatı yapılan dizi oldu. Yurt dışına en çok satışı yapılan ikinci dizi, başrollerini Ece Uslu, Mesut Akusta ve Mert Yazıcıoğlu'nun üstlendiği 'Karagül' olurken, 'Fatma Gül'ün Suçu Ne?' de bu kategoride üçüncülüğe layık görüldü.

-Yurt dışında eseri en çok yayımlanan yazar ödülü Akal'a

TET 2015 İhracat Ödülleri kapsamında yurt dışında eseri en çok yayımlanan yazar ödülü ise Aytül Akal'a verildi.

Türkiye hizmet sektöründe en çok ihracat gerçekleştirenler sıralamasında THY zirvenin sahibi olurken, ikincilik ödülü Hilal Trans Uluslararası Nakliyat'a, üçüncülük ödülü ise Netaş Telekomünikasyona gitti.

TET Başkanı Fatih Ebiçlioğlu, ödül gecesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında ihracatın büyük bir önemi olduğuna inandıklarını, bunu rakamlarla da teyit edebildiklerini bildirdi.

Sektörün 2015 yılında yaklaşık 11 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirerek Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağladığını aktaran Ebiçlioğlu, ancak bu rakamları yeterli görmediklerini, daha yukarılara çıkabilmek için çalışmalarına aralıksız devam edeceklerini dile getirdi.

Ebiçlioğlu, 6 yıl önce başladıkları TV dizilerinin ihracatında bugün 200 milyon dolarlık bir pazara ulaşıldığını anımsatarak, '2023 hedefimiz doğrultusunda bu rakamları 750 milyon dolar seviyelerine çıkarmayı planlıyoruz' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA