Mermerci Ustası Kadın, İşinin Patronu Oldu

Tokat’ın Niksar ilçesinde eşinin mermer atölyesinde 5 yıl boyunca mermer ustası olarak çalışan 2 çocuk annesi 32 yaşındaki Kader Yılmaz, işinin patronu oldu. 5 yıl çalışmasının ardından işin başına geçen Yılmaz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün kendisi için bir anlam ifade etmediğini ancak tüm kadınların bu özel gününü kutladığını ifade etti.

Niksar’da oturan Kader Yılmaz, sanayide mermer ve taş oyma işi yapan eşi 39 yaşındaki Nihat Yılmaz’dan mesleği kendisine de öğretmesini istedi. Nihat Yılmaz, bunun üzerine evine küçük mermer taşları götürerek eşinin mesleği öğrenmesine yardımcı oldu. Eşinin mermer taşlarını oyma işinde istekli gören Nihat Yılmaz, ardından eşini iş yerine götürerek birlikte çalışmaya başladı.

Niksar Sanayi Sitesi’nde tek kadın olarak çalışan Kader Yılmaz, 5 yıl boyunca elleriyle mermer işledi.

İşin patronu olduğunu söyleyen Yılmaz, "Kendi ellerimle beş yıl boyunca mermer işledim. Şömine, barbekü, çeşme, mezar yapıyorduk, hepsini elde yapıyorduk. Ama artık mermer kesme ve işleme ellerimle yapmıyorum, yeni aldığımız CNC makinesinde bilgisayar başında çalışıyorum. Artık teknolojiye ayak uydurduk ve bu şekilde çalışıyorum. İşimizin patronu oldum" dedi.

"HAYALİ PSİKOLOG OLMAKTI"

En büyük hayalinin psikolog olmak olduğunun altını çizen Kader Yılmaz, "Gerçekten en büyük hayalim psikolog olmaktı ama hayat insanı nereye getiriyor bilemiyoruz. Sonuçta hayatta başımıza ne geleceğini bilemiyoruz. Çalışan bir kadın olarak şunu söyleyebilirim, kadın önce kendi ayaklarının üstünde duracak, kendi gücünü bilecek, bu güçle de karşısındaki erkeğe kendini ezdirmeyecek, kendini korumasını bilecek. Ben özel günlerin tek bir güne sığdırılması gerektiğini düşünmüyorum, 8 Mart diye adlandırmak da yanlış. Yani erkekler kadının kıymetini bilecek, her günü 8 Mart gibi değerlendirecek. Bütün dünya kadınlarının 8 Mart Kadınlar Günü’nü kutluyorum" şeklinde konuştu.

"EŞİMLE GURUR DUYUYORUM"

Yaklaşık 25 yıldan bu yana mermercilik yaptığını kaydeden Nihat Yılmaz ise eşinin isteğiyle kendisine mermer oymacılığını öğrettiğini belirterek, "Eşimin elinin bu işe yatkın olduğunu görünce birlikte çalışmaya başladık. Çeşme, mezar taşı gibi mermerlerde oyma işlerini öğrendi. Bir süre sonra bunları kendisi yapmaya başladı.

Eşimle gurur duyuyorum beş yıldır birlikte çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"BU İŞİ BIRAKMAYI DÜŞÜNMÜYORUM"

Mermer işi yapmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirten Kader Yılmaz "Severek yaptığım bir iş oldu. Bunu, yaparken büyük bir keyif alıyorum, hoşuma gidiyor. İlk başlarda zorlandım ama sonra insanın eli yatkınlaşıyor, daha pratik hale geliyor. Bu işi bırakmayı asla düşünmüyorum aksine zevkle yapıyorum ve çalışmaya da devam edeceğim" diye konuştu.

Kaynak: İHA