GAÜN'de Fiziksel Uygunluk Karnesi Eğitimi' Konferansı Verildi

Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından “Fiziksel Uygunluk Karnesi Eğitimi” konulu konferans Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde gerçekleştirildi.

GAÜN'de Fiziksel Uygunluk Karnesi Eğitimi' Konferansı Verildi
Programın açılışında konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, sağlıklı yaşamın üç sırrı olduğunu belirterek, bunların fiziksel aktivite ve hareketlilik, düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı ile zararlı alışkanlıklar dediğimiz özellikle tütün ve ürünleri ile alkolden uzak durmak olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Gür, “Yaşlı bireylerimiz obez olmuşlarsa onlar artık kronik dönemde oldukları için daha çok komplikasyonlarını tedavi etmek için karşımızda görüyoruz. Biz istiyoruz ki daha çocukluk yaşında obez olmasınlar, beslenme alışkanlıkları iyi düzenlensin. Obeziteyi önlemek istiyorsak ilk yapmamız gereken çocuklarda, bebeklerde obeziteyi engellemektir” dedi.

Gaziantep Üniversitesi kampüsüne yaklaşık altı yıl önce bine yakın bisiklet alındığını hatırlatan Prof. Dr. Gür, “Bisikletleri öğrencilerimiz kullanıyor ve istedikleri yerde bırakıp gidiyorlar. Öğrencilerimizden herhangi bir ücret alınmıyor. Kampüs içerisinde istediği şekilde bisikletle dolaşılabiliyor. Bu uygulamamız, Sağlık Bakanlığının projeye dahil olmasıyla biraz genelleşmiş oldu, bu da bizi mutlu ediyor. Eğer biz gençlerimize sağlıklı yaşamı aşılayamazsak, gelecek vizyonu oluşturamazsak, inanın ki öğrettiğimiz bilgiler sadece teoride kalır” şeklinde konuştu.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite-Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Doç. Dr. Nazan Yardım, yapılan çalışmalarda gerekli paydaşlara ihtiyaç olduğunu belirterek, “Belediyelerden şiddetle geniş kaldırım ve her kaldırımda ağaç istiyoruz, yürüyüş rahat olsun diye. Milli Eğitim Bakanları çok kilit rolde çünkü bir takım davranışlar çocukluktan başlıyor. Bizlere rol-model olması lazım ve çocukların da okullardan itibaren sağlıklı besinlere alışması, beden eğitimi derslerini aktif işlemeleri lazım. Aynı şekilde üniversitelerden destek bekliyoruz. Çünkü üniversiteler çok geniş eğitim-öğretim kurumları. Kampüslerin ağaçlıklı, kaldırımlı ve mümkünse bisikletin kullanıldığı aktif kampüsler olmasını Sağlık Bakanlığı olarak destekliyor ve istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir ülkenin tartışmasız en büyük en kıymetli zenginliğinin sağlıklı bir nüfusa sahip olması olduğunu aktaran Sağlıklı Hayatı Teşvik ve Sağlık Politikaları Derneği Genel Sekreteri Yusuf Can Kayaoğlu, bu sebeple bütün beden eğitimi öğretmenlerinin ve aile hekimlerinin liderlik ettiği bir sürecin başındayız diyerek, ülkemizde yapılan bu yatırımlarla da çok kıymetli bir değişim ve vizyona hep birlikte tanıklık ettiğimizi söyledi.



Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Öğrenci İşleri ve Sosyal Etkinlikler Daire Başkanlığı Müdür Yardımcısı Murat Gülşen ise Milli Eğitim Bakanlığı olarak okul sağlığı ile ilgili çalışmaları, okul sağlığı ve fiziksel aktivite çalışmalarının önemini konularında sunum yaptı. Gülşen, bu programı hepimizin sahiplenmesi gerektiğini özellikle beden eğitimi öğretmenlerinin bu programı sahiplendiğinde sağlıklı bir toplum olabilme adına ülkemizin çok büyük kazanımlar elde edeceğini ifade etti.

Program, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Esra Güneş’in “Çocuklarda Sağlıklı Beslenme” konulu sunumuyla devam etti.
Kaynak: İHA