Ayvalık'ta '12. Zeytin Hasat Günleri'

Etkinlik kapsamında 'Zeytin Çeşidinin Özellikleri ve Tek Çeşit Yetiştiriciliğin ArtılarıEksileri' konulu panel gerçekleştirildi.

Ayvalık ilçesinde, Zeytin Hasat Günleri kapsamında 'Zeytin Çeşidinin Özellikleri ve Tek Çeşit Yetiştiriciliğin Artıları-Eksileri' başlıklı panel yapıldı.

Ayvalık Belediyesi ile Ayvalık Ticaret Odası tarafından Zeytin Müzesi'nde bu yıl 12'ncisi düzenlenen etkinlik kapsamında, Edremit Zeytincilik Üretme İstasyonu Müdürü Murat Küçükçakır moderatörlüğündeki panele, Uluslararası Zeytinyağı Danışmanı İtalyan Antonio Giuseppe Lauro ve Kırklareli Üniversitesi Ekonometri Bölümü Araştırma Görevlisi ve Ayvalık Ticaret Odası Zeytinyağı Duyusal Analiz Laboratuvarı Sorumlusu Suzan Kantarcı Savaş konuşmacı olarak katıldı.

Panelde konuşan Küçükçakır, zeytin üretiminin asil bir iş olduğunu söyledi.

Ayvalık'ta zeytin ağaçlarının dikine büyüdüğünü ve her ağacın birbirinden farklı olduğunu vurgulayan Küçükçakır, 'Buradaki zeytin ağaçları fotojenik özellikleri olan ağaç türlerindendir. Yüzlerce yıldır bölgede var olan bu zeytin ağaçlarına saygı duymak gerekir. Ayvalık'ın siyah zeytini, Gemlik zeytini kadar uzun ömürlü olmamasına rağmen lezzetlidir. Ayvalık'ın siyah zeytinine alışan bir daha bu zeytinden vazgeçemez.' diye konuştu.

Lauro da Ayvalık zeytininin birçok yönden Türkiye'nin en kaliteli zeytini olduğunu dile getirdi.

Zeytinden çıkarılan yağın, zeytinyağının kalitesini de belirlediğini anlatan Lauro, 'Dünyada bin 570 çeşit zeytin bulunuyor. Bu çeşit çeşit zeytinlerin ağaçlarının korunması gerekiyor.' dedi.

Savaş ise Ayvalık'a has zeytin çeşidinin, karakteristik özelliklerinin korunması halinde ülke genelindeki zeytin politikasının belirlenmesine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.
Kaynak: AA