Mersin'deki İhaleye Fesat Karıştırma Davası

MERSİN - İçel Büyükşehir Belediyesinde geçmiş dönemde bazı ihalelere fesat karıştırıldığı iddiasıyla ilgili davada 48 sanığın yargılanmasına başlandı.

5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada eski İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ve oğlu Tacit Özcan'ın da aralarında bulunduğu tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu.

"Örgüt lideri" olduğu suçlamasıyla yargılanan Macit Özcan, savunmasında, ihalelerin mevzuata uygun şekilde yürütüldüğünü, fesat karıştırıldığı iddialarının gerçek dışı olduğunu savundu.

Özcan, örgüt liderliği değil, belediye başkanlığı yaptığını belirterek, "Muhalefet olunca en çok incelenen belediye bizdik. İlk defa sanık olarak çıkıyoruz. İhalede fesat yok, her şey doğru yapılmıştır. Müfettişler 3 ayda bir inceledi, herhangi bir bulguya rastlanmadığı raporlarda belirtildi. Her şey yasalara uygundur" diye konuştu.

Rüşvet iddialarının gerçek dışı olduğunu ileri süren Özcan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bana para verilmesi gibi bir şey söz konusu değil. İsimleri geçen 2 kardeşim savunmalarını verdi. Böyle bir anlaşma yok, varsa da ispat edilsin. Söz konusu paranın verilmesiyle ilgili haberim ve bilgim yok. Rapor tutanlar tarafından sanki bir rüşvet anlaşması varmış gibi gösterilmiş, bunlar düzmece. Sanki hak ediş öncesi gizli bir anlaşma varmış gibi gösterilmiş. Bu iddiaları yapan insanların niyeti iyi değil. İncelendiği zaman raporların sahte olduğu görülür.

Bize atılan iftiraların yanlış olduğunu göreceksiniz. Örgüt iddiası ve anlatılan olay doğru değil. Suçlamaları kabul etmiyorum."

Özcan, fiziki takipler ve dinlemelerin hukuksuz olduğunu savunarak, önce yasal olmayan dinlemeler yapıldığını, sonra da hakim kararıyla "28 günlük dinleme yapıp bir şeye rastlanmamıştır" diye rapor tutulduğunu öne sürdü.

Niye dinlendiklerini bilmediklerini ifade eden Özcan, şunları dile getirdi:

"Ailemle ilgili 300'e yakın dinleme kararı alınıyor. Bir suç unsuru varsa neden gerekeni yapmıyorsunuz da olaylardan 4 yıl sonra bunları söylüyorsunuz? Bunu anlamak mümkün değil. Bu dinlemeler yasal değil. Bu yasal olmayan dinlemelerin muhaliflerimize ve gazetecilere dağıtıldığını düşünüyoruz. Bunlar seçim öncesinde de aleyhimde kullanıldı. En çok dinlemelerin yapıldığı kentin İçel olduğu gazetelerde de çıktı.

Paralelciler bizi yasal olmayan şekilde dinlemiş. Tespit ettiğimiz yanlışları sunacağız. Paralel, iş adamı Mahmut Aslan'ı, beni ve dönemin Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ı seçti çünkü en çok kazanan iş adamı ve belediyeler bunlar. Paralelcilerin yaptığı dinlemeler ısıtılıp ısıtılıp önümüze konuluyor."

Ailesi ve arkadaşlarının dinlemeler nedeniyle psikolojik tedavi gördüğünü anlatan Özcan, suçlamaların politik olduğunu, siyasi lince uğradıklarını iddia etti.

Özcan'ın avukatı Mahir Başarır da müvekkiliyle ilgili iddianamedeki suçlamaların kanıtı olmadığını, teknik takip ve dinlemelerin Paralel Yapı tarafından usulsüz ve kanuna aykırı yapıldığını iddia etti.

Müvekkilinin beraatini isteyen Başarır, Özcan'la ilgili dosyanın diğer dosyalardan ayrılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, Özcan'ın savunmasının ardından, "tapeler" ve fiziki takip delillerinin sahte olup olmadığı konusunda henüz karar verilmemesi ve sahtelik ihtimaline karşı sanıklara sadece iddianameye ilişkin soru yöneltilmesi konusunda ara karar aldı.

Özcan'dan sonra 8 sanığın daha savunmalarını yapmasının ardından duruşmaya ara verildi.

İçel Büyükşehir Belediyesinin önceki yönetimi döneminde ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasıyla düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 35 zanlıdan aralarında Özcan'ın oğlu ve 2 kardeşinin de bulunduğu 15 kişi tutuklanmıştı.

İçel 3. Sulh Ceza Hakimliğine yapılan başvuru sonrasında sanıklardan Özcan'ın oğlu İlker ile kardeşleri Sacit ve Tacit Özcan'ın beş yüzer bin lira, müteahhit Metin Akray'ın ise 250 bin lira kefaletle, diğer 11 şüphelinin de adli kontrol kapsamında tahliye edilmesine karar verilmişti.

Operasyon kapsamında Macit Özcan hakkında verilen yakalama kararı, avukatının itirazı sonucu kaldırılmış, yurt dışında bulunan Özcan daha sonra İçel'e dönmüştü.

Kaynak: AA