İtalya İle Hindistan Arasındaki Asker Krizi

Hindistan’daki yüksek mahkeme askerlerden birinin İtalya’da kalış iznini uzattı.

ROMA – Hint Okyanusu'nda 4 yıl önce deniz korsanı sandıkları Hintli iki balıkçıyı vurarak öldürdükleri gerekçesiyle Hindistan'da yargılanan iki İtalyan deniz piyadesinden birinin tedavisi için İtalya’da kalma izni, Hindistan’daki yüksek mahkeme tarafından uzatıldı.

İtalya ile Hindistan arasında son 4 yıldır ilişkilerin zaman zaman gerilmesine yol açan süreçte Hindistan’daki yüksek mahkeme, rahatsızlığı sebebiyle geçen eylül ayından beri ülkesinde tedavi gören askerlerden Massimiliano Latorre’nin İtalya’da kalış süresini 30 Nisan’a kadar uzattığını açıkladı. Askerlerden Salvatore Girone ise yargılama bitmediği için Hindistan’da kalmaya devam ediyor.

Bu arada, La Repubblica gazetesinde bugün çıkan bir haberde ise İtalya'nın, tedavi için ülkesinde olan Massimiliano Latorre’nin Hindistan’a geri gönderilmemesini değerlendirdiği belirtildi.

Askerlerini ülkeye nihai olarak geri getirmek isteyen İtalyan yönetiminin, bu konuda son olarak ABD yönetiminden destek istediği basına yansımıştı.

Şubat 2012'de 'Enrica Lexie' isimli bir İtalyan yakıt gemisini koruma görevindeyken deniz korsanı zannettikleri iki Hintli balıkçıyı vurarak öldüren ve Hindistan'daki yargı süreçleri 4 yıla yakındır süren İtalyan deniz piyadeleri Lattore ile Girone'nin durumları, önce geçen ağustosta merkezi Almanya'nın Hamburg kentinde bulunan Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesi’ne, oradan da Lahey’deki Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne taşınmıştı.

Askerler hakkındaki süreç, Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nde devam ederken, İtalya, askerlerini bir an önce ülkesine getirmek ve yargılamanın uluslararası organlarda sürmesini istiyor.

Buna karşılık, Hindistan ise olayın kendi karasularında ve kendi vatandaşlarına yönelik olduğundan hareketle yargılamanın, askerlerin de hazır bulunmasıyla Hindistan’daki mahkemede olması gerektiğini savunuyor.
Kaynak: AA