Medya Akademisi'nden Sinema Atılımı

İstanbul Medya Akademisi, genç sinemacı ve habercilere, eğitim ve pratik yapma imkanı sunuyor.

Akademinin Yönetim Kurulu Başkanı Ogün Şanlıer, akademinin çalışmalarına ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunarak, 2 yıl önce kurulan akademide, medya ve sinema üzerine eğitim verildiğini söyledi.

Şanlıer, akademiyi kurarken amaçlarının, medya sektöründe eğitim veren üniversitelerdeki bazı eksiklikleri gidermek olduğunu vurgulayarak, "Buradaki teknik imkanları öğrencilerimizle buluşturmak suretiyle, sektöre hazır halde mezuniyetlerini sağlıyor ya da mezun öğrencilerimizin eksikliklerini gideriyoruz" dedi.

Akademi bünyesinde aynı zamanda bir yapımevi bulunduğunu da dile getiren Şanlıer, şöyle devam etti:

"Üç stüdyomuz var. Bir ses stüdyomuz, bir de laboratuvarımız var. Yapımevi olma özelliğimizden de yola çıkarak öğrencilerimiz teorik eğitimlerinin yanı sıra aynı anda pratik de yapabiliyorlar. Stüdyoya girerek, stüdyo tozu yutuyorlar. Canlı yayınlarımız var. Tecrübe kazanmaları için canlı yayına öğrencilerimizi alıyoruz. Böylelikle öğrencilerimizi canlı yayın tecrübesi edinerek mezun edebiliyoruz."

- İki yılda 450 mezun verdik

Ogün Şanlıer, iki yılda 450 mezun verdiklerini ve mezunlara staj ve istihdam alanı sağladıklarını aktararak, "Medyada, televizyonda, gazetelerde, dizi ve sinema yapımlarındaki bağlantılarımız sayesinde, öğrencilerimizi burada gördükleri pratik eğitimin yanı sıra staj yapmaları için sektöre gönderiyoruz. Bu anlamda da yaklaşık 210 öğrencimizi sektörün değişik mecralarında istihdam edebilmeyi başardık. Bunun yüksek bir rakam olduğunu düşünüyoruz. Buradaki imkanları gören medya kuruluşları bize taleplerini göndermeye başladılar" ifadelerini kullandı.

İstihdam konusunu çok önemsediklerine dikkati çeken Şanlıer, şöyle konuştu:

"Buraya gelen öğrencilerin kariyer yapmalarında, kendilerine destek olan bir kurum olduğunu bilmeleri, onlar için önemli bir avantaj. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı sertifika veriyoruz. Burası müfredatıyla MEB'den onay almış bir yer. Bu sertifika, isterlerse bu alanda 'eğitmen' olabilecekleri anlamına geliyor. Yani sektörde kendilerini geliştirdikleri takdirde, yine MEB onaylı bir kursta ders verebilmek için böyle bir sertifikaya ihtiyaçları var."

Şanlıer, "yönetmenlik" eğitimi verdiklerini de ifade ederek, "Medya alanında, televizyon yapımı, sunuculuk, spikerlik, gazetecilik ve televizyon haberciliği gibi derslerimiz var. Sinema alanında ise senaryo yazımı, yönetmenlik ve sinemanın görsel eğitimleri ile ilgili kısımlar var" diye konuştu.

- Akademi 6 öğrenciyi New York'a gönderiyor

Verdikleri eğitimlerle New York Film Akademisi'ni Türkiye'ye ilk defa getiren kurum olduklarının kaydeden Şanlıer, bu kapsamda gerçekleştirilen ve bir ay süren 'film yapımı' eğitimine dikkati çekti.

Ogün Şanlıer, akademinin New York'a 6 öğrenci göndereceğini aktararak, şu bilgileri verdi:

"Ekim ve Şubat ayında başvurularımızı aldık. 600 kadar başvuru oldu. Başvuruları değerlendiren insan kaynakları firmamız, bize yaklaşık 30 isim verdi. Biz de onlarla mülakatlar yapıp, bu eğitimi almaya hak kazanacak kişileri belirledik. Film yapımı, TV haberciliği ve oyunculuk dallarında, her bölümden ikişer öğrencimizi, eğitim almak üzere New York'a gönderiyoruz".

New York Film Akademisi'nin dünya çapında önemli kuruluşlardan biri olduğunu belirten Şanlıer, "Oradaki tekniği öğrensinler ama gelip burada bizim hikayelerimizi anlatsınlar, bu amaçla bursu verdik" dedi.

Gidecek 6 öğrencinin yaşam, eğitim ve konaklama masraflarının burs kapsamında karşılandığını belirten Şanlıer, bu projenin ilerleyen dönemlerde de devam edebileceğini söyledi.

- Uluslarası Boğaziçi Film Festivali, Kasım'da gerçekleştirilecek

Ogün Şanlıer, İstanbul Medya Akademisi'ndeki öğrencilerin kısa film çekmelerini desteklediklerini sözlerine ekleyerek, TRT Okul'daki "Film Akademisi" programında, genç yönetmenlerin tecrübeli yönetmenlerle bir araya gelerek film kritiği yaptıklarını, filmlerin daha sonra Boğaziçi Film Festivali'ne katılma imkanı bulduğunu belirtti.

Sektörde önemli bir yer edinen festivalin 20-28 Kasım'da gerçekleşeceğini söyleyen Şanlıer, şunları kaydetti:

"Festival ve kısa film desteklerimiz devam edecek. Yurtdışına gönderimlerimiz sürecek. Bunun dışında uzun metraj sinema filmi ve dizi filmler yapmak istiyoruz. Bu projelere başladığımızda, öğrencilerimizin tecrübe kazanması için onlardan da faydalanmayı düşünüyoruz. Yani her bir projemizde, konu ile alakalı senarist, yapımcı ve yönetmenine dahil, profesyonellerin yanına kendi öğrencilerimizi monte edip tecrübe kazanmalarını sağlayacağız."

İstanbul Medya Akademisi, yeni eğitim dönemine 10 Ekimde başlayacak. Detaylı bilgiye, https://www.medyaakademisi.com.tr adresinden ulaşılabilecek.

Kaynak: AA