Toplu Sözleşmeye 'Nasrettin Hoca'lı Protesto

Eğitimci Kamu Çalışanları Sendikası (EKSEN) üyesi grup, Kamu İşveren ile Kamu Görevlileri Sendikaları heyetleri arasında anlaşmayla sonuçlanan toplu sözleşme görüşmelerini Nasreddin Hoca'nın fıkrasından esinlenerek protesto etti.

Toplu Sözleşmeye 'Nasrettin Hoca'lı Protesto
Nasrettin Hoca'nın "Şimdi kuşa benzedin" fıkrasından esinlenen grup, Kızılay Güvenpark'ta bir araya geldi. Nasreddin Hoca kılığına giren protestocu, memurların ücretlerinin yer aldığı çizelgeyi makasla keserek, "Şimdi kuşa benzedin" dedi.

Grup adına açıklama yapan EKSEN Genel Başkanı Mustafa Güçlü, önceki toplu sözleşmede bir gecede çalışanların haklarını daha masada görüşülemeden kaybeden yetkili sendikanın, tepkiler nedeniyle hak mücadelesi yerine çalışanlara gösteri yapmayı tercih ettiğini öne sürdü.

Toplu sözleşme görüşmelerini tiyatro oyununa benzeten Güçlü, "Bizim izlediğimiz bu tiyatro gösterisinde ise oyuncu, yetkili sendika, sahne, toplu görüşme masası, eserin adı ise memurun dramı olmalıdır" dedi.

- "1-2 puanlık farktan dolayı hayat standardının değişmeyeceği apaçık ortada durmaktadır"

Yetkili sendikanın toplu sözleşme masasından "bir hışımla kalkmasını" sözleşme pazarlığını "4 mü, 5 mi olsun?" noktasına getirdiğini ileri süren Güçlü, "Alım gücü hızla düşen, gıda fiyatlarındaki artış karşısında başı dönen, kur artışı nedeniyle günden güne fakirleşen memurun alacağı 1-2 puanlık farktan dolayı hayat standardının değişmeyeceği ise apaçık ortada durmaktadır" ifadesini kullandı.

EKSEN Genel Başkanı Güçlü, şunları kaydetti:

"Bu izlediğimiz gösteri, sonu daha başından belli olan ucuz bir piyes sadece. Öyle olmasaydı memurun refahıyla ilgilenmesi gereken yetkili sendika, diğer sendikaları da güçlendirip kolektif hareket ortaya koyacağı yere kendine 'dayanışma aidatı' dedikleri rüşveti isteme pozisyonuna düşer miydi?

Yüzdelik zam oranları da önemli olmakla birlikte çalışanların refahına direkt katkısı olacak kalemlere toplu sözleşmede ağırlık verilmelidir. Yıllardır gündeme gelen ama bir türlü çözülemeyen sorunlar tekrar tekrar görüşülüp çözümsüzlüğe mahkum edilmeden artık karara bağlanmalıdır."

Açıklamanın ardından protestocu grup, terör olaylarına tepki gösterip, şehitler için dua ederek dağıldı.

Rivayet edilen fıkraya göre, yolda daha önce hiç görmediği leyleği bulan Nasreddin Hoca, kuşu evine götürüyor. Leyleğin tuhafına giden uzun gagası ve bacaklarını kesiyor ve "Bak, şimdi kuşa benzedin" diyor.

Kaynak: AA