ERÜ Ziraat Fakültesi Darı Yetiştiriyor

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi (ERÜTAM) tarafından Yıldırım Beyazıt Çiftliği'nde dünyada önemli bir tarım bitkisi olan sorgum (darı) yetiştirilmeye başlandı.

Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Kaplan, yaptığı yazılı açıklamada, darı olarak da bilinen bu bitkinin ana vatanı Afrika olmasına karşın geçmişte Türkiye'ye getirilerek 1960'lara kadar tarımının yapıldığını ifade etti.

İlerleyen süreçte bitkinin ekilmemeye başlanmasına karşın dünyanın en popüler tarım bitkilerinden bir tanesi olduğunu belirten Kaplan, bitkinin literatürde dünyada beşinci önemli tahılı olarak geçtiğini belirtti.

Sorgum bitkisinin gıda, yem, sağlık ve yakıt sanayisine kadar geniş bir kullanım yelpazesine sahip olduğunu ifade eden Kaplan, şunları kaydetti:

"Bu bitki özellikle Asya bölgesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bizim için buğday ne ise Asyalılar için de sorgum o demektir. Tohumunun özellikle ekmek olarak yoğun kullanımı var. Avrupa'da ve Amerika'da tohumlarını artık insan beslenmesi için yoğun bir şekilde kullanmaya başladılar. Çölyak hastaları için alternatif bir gıda bu. Çölyak için marketlerde satılan bisküvi, makarna gibi gıda ürünleri yüksek fiyatlarla satılmakta. Bu bitkinin ülkemizde yoğun üretiminin ardından fiyatların aşağı düşeceğine inanıyorum."

Kaynak: AA