BM Kalkınmanın Finansmanı 3. Uluslararası Konferansı Başladı

Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınmanın Finansmanı 3. Uluslararası Konferansı, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da başladı.

Addis Ababa'daki BM Genel Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansın açılışını BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun yaptı.

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, 3 gün sürecek konferansa 17 devlet ve hükümet başkanı, 66 başbakan yardımcısı, devlet bakanı ve bakanın yanı sıra 5 bin delege katılıyor.

200'ün üzerinde medya mensubunun izlediği konferans, ''Küresel eylem zamanı" sloganı ile yapılıyor.

Başkent Addis Ababa'da konferansın yapıldığı BM merkezinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

Konferansın ilerleyen oturumlarında, 17 yeni "Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi" ve bunların 169 alt projesinin masaya yatırılması beklenirken, kayıt dışı sermaye ile mücadele, uluslararası vergi alanında daha fazla işbirliği imkanları da ele alınacak.

BM Kalkınmanın Finansmanı 3. Uluslararası Konferansı'na Türkiye'yi temsilen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan katılıyor. Konferansta birçok ikili görüşme gerçekleştirecek olan Babacan ayrıca "Türkiye'nin G20 Başkanlığı Öncelikleri" ve "Sürdürülebilir Altyapının Finansmanı" konulu programlara da katılacak.

BM Kalkınmanın Finansmanı toplantısının ilki 2002 yılında Meksika'nın Monterrey kentinde düzenlenmiş ve dünya ülkeleri arasında altı maddelik uluslararası bir uzlaşma ortaya çıkmıştı.

2008 yılında ise konferans Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenmiş ve Meksika'da alınan kararlarla ilgili ilerlemeler görüşülmüştü.

Kaynak: AA