AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop Açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, 7 Haziran seçimlerinin ortaya çıkarttığı tablonun gereği olarak tüm siyasi partilerin hükümet kurmak için samimiyetle elinden geleni yapması gerektiğini belirterek, "Buna rağmen olmuyorsa o zaman seçimle Türkiye, hükümet meselesini çözecek bir formül üretecektir, buna inanıyoruz" dedi.

Şentop, partisinin il başkanlığınca Esenler Mahallesi'ndeki Özgürlük Parkı'nda düzenlenen iftar programının ardından AK Parti Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ile birlikte Lapseki ilçesine gitti.

Burada partililerce karşılanan Şentop, daha sonra sahil bölgesindeki belediye sosyal tesisleri gezdi. Şentop, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, 7 Haziran seçimlerinde AK Partinin, kendisine en yakın 2. ve 3. partinin toplamından daha fazla oy aldığını ifade etti.

Parlamentodaki milletvekili sayılarının tek başlarına hükümet kurmaya yetmediğini hatırlatan Şentop, "Seçimden bu yana yapılan açıklamalar oluşan tablo şunu gösteriyor, Türkiye'nin önünde iki seçenek var AK Parti ve CHP ya da AK Parti ve MHP koalisyonları. Cumhurbaşkanımız Anayasa gereği Meclis'te Başkanlık Divanının seçilmesini bekledi. Bittikten sonrada görevi Genel Başkanımıza, Başbakanımıza verdi" diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Pazartesi gününden itibaren siyasi partilerle görüşmelere başlayacağını anımsatan Şentop, şöyle devam etti:

"Biz AK Parti olarak 7 Haziran seçimlerinde milletimizin ortaya koymuş olduğu tablonun gereğini yapmak üzere sorumluluk bilinci içinde hareket ediyoruz. Türkiye zor bir dönemde. Ekonomik olarak, özellikle Suriye'de cereyan eden hadiseler bakımından kritik bir dönemde. Türkiye'nin bu dönemde hükümet problemi, hükümet kriziyle karşılaşmaması lazım. Biz AK Parti olarak üzerimize düşeni büyük bir samimiyetle yerine getirmeye çalışıyoruz. Dikkat ederseniz diğer partilere yönelttiğimiz eleştirilerde böyle bir hassasiyeti gözetiyoruz. Diğer partilerin de aynı şekilde böyle bir şuurla, böyle bir anlayışla sorumluluk bilincinde hareket etmesi lazım. Yapılan açıklamalar böyle bir anlayış içerisinde olduklarını göstermiyor. Türkiye'nin böyle bir yaklaşımı, böyle bir üslubu kaldırması mümkün değil. Tablo ortadadır, herkesin kendi programı, parti programı var, açıkladığı seçim beyannamesi var. Hiç kimse görüşlerinden vazgeçsin demiyoruz. Ama masaya oturup Türkiye'nin bir hükümet çıkartabilmesi için herkes elinden geleni yapmalıdır, deneyeceğiz."

Şentop, koalisyon ortamının sağlanamamasının dünyanın sonu olmadığını dile getirdi. Anayasa gereği erken seçime gidilebileceği yönünde de bir karar alınabileceğini söyleyen Şentop, şunları kaydetti:

"Şu anda 7 Haziran seçimlerinin ortaya çıkarttığı tablonun gereği olarak bütün herkes samimiyetle hükümet kurmak için elinden geleni yapmalı. Buna rağmen olmuyorsa o zaman seçimle Türkiye bir hükümet meselesini çözecek bir formül üretecektir, buna inanıyoruz. Partilerin gazetelere, basın organlarına yapmış olduğu açıklamalar var. Bu açıklamalara göre hareket edersek yanlış olur. Resmi görüşlerini öğrenmemiz lazım. Başbakanımız dolaşacak, onların resmi görüşlerini alacak. Bakacağız ona göre konuşmak doğru olur. 7 Haziran'dan bu yana bir aydan fazla bir zamandır gerek CHP'nin gerek MHP'nin genel başkanları ve parti yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre bu iki partiyle hükümet kurulmasını zor görüyorum. CHP ve MHP bu güne kadar sorumlulukla hareket etmedi. Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamak için bir hassasiyet veya hükümet krizi konusunda endişe taşımadan hareket ettiler açıklamalar yaptılar."

Kaynak: AA