Fransa'da İkinci 'Uzun Etek'Ayrımcılığı Olayı

Fransa'nın Charleville-Mezieres kentinde bir kız öğrencinin uzun etek giydiği için okula alınmamasının ardından Orleans kentinde başka bir kız öğrenci uzun etek giydiği için ayrımcılık yaptıkları iddiasıyla okul personelini polise şikayet etti.

La Republique du Centre adlı yerel internet sitesinin haberine göre Orleans kentindeki Paul Gauguin lisesinde son sınıfta eğitim gören İkram adında bir kız öğrenci eteğinin uzunluğundan dolayı bir öğretmeninden ve okulda çalışan başka bir personelden psikolojik baskı ve ayrımcılık gördüğünü öne sürdü. Habere göre İkram, konuya ilişkin bir öğretmenini ve bir okul personelini polise giderek şikayet bildiriminde bulunduğunu açıkladı.

Haberde her okuldan dönüşte ağladığını belirten kız öğrencinin her hafta okul yönetimince sorguya tabi tutulduğuna ve öğretmenlerinden kıyafetinin uygun olmadığına yönelik telkinler aldığına dair ifadeleri yer aldı. İkram, ayrıca kendisine cihat yapmaya gidip gitmeyeceğine ilişkin sorular yöneltildiğini ve okul yönetiminden gördüğü baskıdan dolayı sıkıntılar yaşadığını söyledi.

Geçen hafta Fransa'nın kuzeyinde yer alan Charleville-Mezieres kentinde Sarah K. adındaki bir kız öğrenci uzun siyah etek giydiği için okullardaki laiklik ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle okula alınmadığı ortaya çıkmıştı. Olay sosyal paylaşım sitesi Twitter'da "PorteMaJupeCommeJeVeux" (eteğimi istediğim şekilde giyerim) etiketiyle tartışılmıştı.

Fransa İslamofobi Gözlemevi'nin yaptığı araştırma, ülkede Müslümanlara yönelik tehdit ve saldırıların bu yılın ilk üç ayında rekor seviyede arttığını ortaya koymuştu. Araştırmaya göre, geçen yılın ilk üç ayında Müslümanlara yönelik 37 tehdit ve saldırı kayıtlara geçerken, bu sayı bu yılın ilk üç ayında 6 kat arttı ve 222'ye çıktı.

Fransa'da ocak ayında Charlie Hebdo dergisine ve Musevilere ait bir markete yapılan terör saldırılarının ardından Müslümanlara ait ibadet yerleri ve mezarlıklara yönelik saldırılarda büyük artış gözlenmişti.

Kaynak: AA