Sığınmacı Aile Filistin'e Dönmek İstiyor

İsrail'in saldırıları nedeniyle 2013'te sığınmacı olarak Türkiye'ye gelen ve Çanakkale'deki bir gecekonduya yerleşen Filistinli Jaser ailesi, ülkesine dönmek istiyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Nasar (53), eşi Amaz (40), çocukları Ömer (13), Shima (12), Hasem (11) ve Marwan Jaser (3), İsrail'in saldırıları yüzünden 2013'ün Nisan ayında Filistin'den ayrılıp Türkiye'ye sığınmacı olarak geldi.

Çanakkale'de bir gecekonduya yerleşen Nasar ve Amaz Jaser çiftinin, "Mone" adını verdikleri bir çocukları daha dünyaya geldi. Zorlu hayat koşullarına karşı mücadele eden aile bireyleri, Filistin'e dönmek için yetkililerden yardım bekliyor.

Nasar Jaser, komşularının yardımıyla yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını söyledi.

Mecidiye Camisi cemaatinin ev, erzak, eşya ve çocuklarının eğitimi konusunda yardımcı olduğunu, hükümetten de özellikle sağlık yardımı aldıklarını aktaran Jaser, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine sahip çıkacağına inandığını ve ülkelerine dönmelerini sağlayabilirse memnun olacağını ifade etti.

Jaser, iki senedir ne çalışabildiğini ne de gidecekleri yer konusunda bilgi alabildiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Kaldığımız gecekondunun çevresi sanayi bölgesi. Buradaki dumandan ve her şeyden etkileniyoruz. Ben ve çocuklarım hastalandı. Bunun sonucunda ben bir hafta, küçük kızım da 4 gün hastanede yattık. Burada kalacaksak bize yer konusunda yardımcı olunursa çok iyi olur. Buradan çıkarsak, bize cevap gelene kadar sabredebiliriz. Çalışamamamın ilk nedeni hastalığım. Ayrıca çalışabilmem için resmi evrak gerekli. Ortada kaldık, zor durumdayız. Geri dönmek için bize yardımcı olabilirlerse çok memnun oluruz.

Bir de bu senenin geçmesini bekliyorum. Çünkü çocuklarım burada okuyor. Okul dönemi bitene kadar buradayız. Türkiye kardeş ülke. Bizim derdimizi anlayan tek ülke olduğu için Filistin'e dönme konusunda Türkiye'den yardım bekliyoruz."

- İngilizce ve İbranice biliyor

Türkiye'ye gelmeden önce Filistin'de gazetecilik ve tercümanlık yaptığını kaydeden Nasar Jaser, İngilizce ve İbranice bildiğini sözlerine ekledi.

Amaz Jaser ise çevrelerindeki herkesin kendilerine yardımcı olmaya çalıştığını anlattı.

Türk halkına teşekkür eden Jaser, "Bazen bir şey bulamadığım için camiye gidiyorum, namaz kılıyorum. Oradaki kadınlarla konuşup yardım istiyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Allah uzun ömür versin, biz Filistinlilere epey yardımı dokundu. Her zaman bizim yanımızda. Maddi ve manevi olarak en çok yanımızda duran ülke Türkiye oldu, her zaman da olacak" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA