Paralel yapıdan PKK'ya rüşvet

Kuzey Irak'ta açılan Gülen okullarının 'korunması' için Paralel Yapı'nın, terör örgütü PKK'ya 15 milyon dolardan fazla rüşvet verdiği ortaya çıktı. Terör örgütü de bu parayla silah satın aldı. Askerlerle sivilleri hedef yaptı. Paralel Yapı da bu okullardan milyarlarca dolarlık gelir sağladı

Paralel yapıdan PKK'ya rüşvet
Paralel yapıdan PKK'ya rüşvet
Paralel Yapı'nın Kuzey Irak'taki 32 okulun güvenliğini sağlamak için PKK'yla işbirliği yaptığı ortaya çıktı. Gülen örgütü, terörün en yoğun olduğu 1993'te Kuzey Irak'ta açtığı Feza okullarına herhangi bir saldırı yapılmaması için PKK'ya 15 milyon dolardan fazla rüşvet verdi. Ayrıca Türk güvenlik güçlerini okullara sokmama sözü de verdi. PKK da Paralel Yapı'dan aldığı rüşveti silahlanmaya harcadı. Ve o silahlar yüzlerce asker ve sivilin şehit edilmesinde kullanıldı. 2002'de Kuzey Irak'taki okul sayısını 32'ye çıkaran Paralel Yapı vergi, elektrik ve su masraflarından da muaf tutuldu. Daha sonra Işık Kolejleri adıyla faaliyet göstermeye başlayan okullardan yıllık 15 milyar dolar gelir elde etti.

AMAÇ PETROLLERE KONMAKTI

Kuzey Irak'taki Paralel Yapı'ya ait okullar bölge sorumlusu Talip Büyük tarafından organize edildi. Büyük, okullar ve yurtlar sayesinde bölgede büyük bir finansal ve siyasal güç kazandı. Paralel Yapı'nın buradaki asıl amacını ise yıllar sonra, eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral deşifre etti. Saral, şubat ayında katıldığı bir konferansta Paralel Yapı'nın Kuzey Irak'taki petrol kaynaklarını kullanma hayalinde olduğunu açıklamıştı. Paralel Yapı, Kuzey Irak petrolü için 2007'de gizlice açılıma gitti. Çözüm sürecini kendisine mal edip bu sayede Kuzey Irak petrollerine konmak istiyordu. Örgüt bunun için hükümetten gizli olarak bölgedeki aşiret ağaları, kanaat önderleri ve PKK'nın üst düzey sorumluları ile görüştü. Ancak aynı dönemde hükümet daha hızlı adımlar atarak çözüm sürecini hayata geçirdi. Planı alt üst olan Paralel Yapı bunun üzerine barış sürecini baltalamaya çalıştı. Devamında Paralel emniyet mensupları ve savcılarla KCK tutuklamaları yapıldı. MİT mensupları bile tutuklanırken, MİT Müsteşarı Hakan Fidan da çözüm sürecinin bir numaralı mimarı olarak Paralel güçlerin hedefi oldu.

ERDOĞAN'A RAPOR...

Paralel Yapı'nın bu okulların güvenliği için PKK'yla işbirliği yaptığı iddiasını Kuzey Iraklı makamlar da doğruladı. Eğitimde işbirliği yapmak üzere nisanda Milli Eğitim Bakanlığı ve TİKA yetkilileri ile Geleceğin Eğitim Derneği (GED) Başkanı Nimet Baş Erbil'i ziyaret etti. Kuzey Iraklı yetkililerden Gülen okullarının faaliyetleriyle ilgili bilgi de alan heyet kapsamlı bir rapor hazırlayarak bunu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sundu.

GÜLEN OKULUNDA CASUSLUK

Türkmenistan, Rusya, Almanya ve Azerbaycan'da kapatılan Gülen okullarının, Kuzey Irak'ta da casusluk faaliyetleri yaptığı anlaşıldı. Yüzlerce veli de çocuklarının eğitim dışı faaliyetlere zorlandığı gerekçesiyle bu okulları şikâyet etti. Kalitesiz eğitim verildiği, hatta casusluk faaliyetleri yürütüldüğü öne sürüldü. Veliler 2014'ten itibaren çocuklarını bu okullardan almaya başladı. Birçok okul öğrenci kontenjanlarının boş kalması nedeniyle kendiliğinden kapandı. Okulların sayısı 22'ye kadar düştü. Bazılarına da gelen şikâyetler üzerine Kuzey Irak hükümeti tarafından kilit vuruldu. Hükümet, yurtdışında gerçek eğitim veren Türk okullarının açılması yönünde Kuzey Irak'ta da çalışmalar yapılacak. Bu kapsamda eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş'ın başkanlık ettiği GED, Kuzey Irak'ın ilgili kurumlarına danışmanlık hizmeti verecek.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU DA AÇIKLAMIŞTI
Paralel Yapı'nın PKK'yla ortak çalıştığını Başbakan Ahmet Davutoğlu da dile getirmişti. Davutoğlu geçen yıl aralık ayında, Polonya ziyareti dönüşünde 'Paralel Yapıyla örgüt ortak çalışıyor. Kimin kimlerle görüştüğünü biliyoruz. Elimizde belgeleri var' demişti. Konuyla ilgili MİT raporunda da Paralel Yapı'nın Kuzey Irak ve Güney Doğu Anadolu'da bazı aracılarla Kandil'e mesaj yolladığı yer almıştı.