Lübnan'daki Filistinli Mültecilerden Çalışma Hakkı Protestosu

Filistinli mülteciler, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, çalışma haklarını engelleyen yasal düzenlemenin değişmesi talebiyle gösteri düzenledi.

Lübnan'daki Filistinli Mültecilerden Çalışma Hakkı Protestosu
Birleşmiş Milletler (BM) Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UN-ESCWA) binası önünde toplanan yüzlerce Filistinli mülteci, 1 Mayıs İşçi Bayramı münasebetiyle düzenledikleri gösteride, çalışma haklarını engelleyen yasal düzenlemenin değişmesi için hükümete çağrıda bulundu.

Lübnan-Filistin İşçi Koalisyonu 'nun, "Temel hakların üzerindeki ablukayı kaldırın" sloganıyla organize ettiği gösteride, Filistin bayrakları açan göstericiler, "Ayrımcılık yapılmadan herkese eşit çalışma hakkı" sloganı attı.

Lübnan 'daki Filistinli İşçiler Birliği Başkanı Muhammed Ali, yaptığı konuşmada Lübnan Parlamentosu 'nu, 2010 yılında aldığı Filistinli mültecilere bütün sektörlerde çalışma imkanı veren kararı yasalaştırmaya çağırdı.

Lübnan Başbakanı, Çalışma Bakanı ve parlamentoyu, konu ile ilgili olarak çalışmaya davet eden Ali, "67 yıldır Lübnan 'da yaşamak zorunda bırakılan Filistinlilerin maruz kaldığı ayrımcı politikalara artık son verilmesi gerek. Bizler, her alanda eşit şartlarda çalışma hakkımızı istiyoruz" dedi.

BM verilerine göre Lübnan 'da, 12 mülteci kampında 460 bin Filistinli yaşıyor. Çalışma, mülk edinme, miras gibi temel haklardan yoksun olan Filistinli mültecilere, Lübnan 'daki mezhep dengelerini sarsacağı endişesiyle vatandaşlık verilmiyor.

Lübnan meclisinin 2010 yılında aldığı Filistinli mültecilere bütün sektörlerde çalışma imkanı veren karar, henüz yasalaşmadı. Lübnan 'da 2001 'de çıkarılan yasaya göre Filistinli mültecilerin alım, satım ve miras gibi hakları bulunmuyor.

Kaynak: AA