Ab Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır Açıklaması

Feyzullah Yarımbaş) BRÜKSEL (AA) Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye'yi ağır sıklet boksörüne benzettiğini belirterek "Önce böyle bir iki darbe vurdurur. Sonra bakar ki bir şey olmuyor. Sonra bir vurur yerle bir eder. Şimdi Türkiye de bu darbeleri vurdular. Bir şey de olmadı" dedi.

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Belçika ofisindeki devir teslim töreninde konuşan Bozkır, Türkiye'nin genç, çalışkan ve iyi yetişmiş nüfusunun önemli bir avantaj haline geldiğini belirterek, "Bu genç nüfus artık Türkiye'de çalışmak istiyor. Avrupa'ya gezmeye, iş yapmaya, eğitim almaya gelir. Başka ne için gelir? Gelse burada zaten iş, güç yok. Ben (Avrupalılara) diyorum ki; Vizeleri kaldırırsanız belki biz vize koymak zorunda kalırız. Siz bize geleceksiniz, gidişat onu gösteriyor" diye konuştu.

Türkiye'de herkesi doyuracak kadar iş bulunduğunu dile getiren Bozkır, işsizliğin tek haneli rakamlarda olduğunu kaydetti.

Bozkır, "Birçok ülkede yüzde 25'lerden, genç nüfusta yüzde 50'den bahsediyoruz. Türkiye'de böyle bir şey yok. Onun için birkaç zamandır çektiğimiz sıkıntılar, karşılaştığımız bazı teşebbüsler de bundan kaynaklanıyor diyebiliriz" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin çok güçlü olduğunu söyleyen Bozkır, şöyle devam etti:
"Ben Türkiye'yi ağır sıklet boksörüne benzetiyorum. Biliyorsunuz ağır siklet boksörlerinin hemen indirmeyenleri de hemen indirenleri de vardır. Ama genelde iyi ağır siklet boksörü boks maçının keyfini çıkarır. Önce böyle bir iki darbe vurdurur. Sonra bakar ki bir şey olmuyor. Sonra bir vurur yerle bir eder. Şimdi Türkiye de bu darbeleri vurdular. Bir şey de olmadı."
Ekonomik göstergelerin gayet iyi olduğunu, AB'nin Türkiye'nin bu yılki büyüme tahminini yüzde 3,7'ye yükselttiğini, ihracat ve sermaye girişinde artışın sürdüğünü anlatan Bozkır, "Bu darbelerin tesirini atlatmış bir Türkiye çok daha hızla başka ileri noktalara gidecek. Bu tabii belki bazı ülkelerin işine gelmiyor olabilir. Ama Türkiye birilerinin işine gelsin diye, bazı ülkeleri memnun etmek için bunları yapmıyor, her şeyi kendisi için yapıyor. Bütün süreçlerde esas düşündüğümüz, Türkiye'nin menfaati var mı yok mu, tek kıstasımız bu oldu" dedi.

- "AB'ye üye olurduk ama içimiz rahat etmezdi"
AB ile ilişkilerde de aynı mantıkla hareket ettiklerine işaret eden Bozkır, "Eğer biz ne pahasına olursa olsun, her şeye evet diyerek ve verilen bütün reçeteleri hiç tartışmadan kabul ederek bu süreci yürütmüş olsaydık biz çoktan AB'ye üye olurduk ama içimiz rahat etmezdi. Hep o vicdanımızdaki sesle yaşardık. Belki 50 senedir üye olamadık ama olacağız. Niye olacağız? Çünkü AB'nin Türkiye'yi üye almama lüksü yoktur. AB'nin geleceğinde Türkiyesiz bir resim yoktur" diye konuştu.

Bozkır, Türkiye'nin AB üyeliğinin iki tarafın da menfaatine olduğunu ve bunun gerçekleşmesinin Avrupa'da ve dünyada kültürlerin barış ve huzur içinde bir arada yaşamasına, ırkçılık ve İslamofobi sorunlarının aşılmasına önemli katkı yapacağını vurguladı.
Bakan Bozkır'la TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, Avrupa Başkanı Cahit Kerenciler ve üye iş adamlarının katıldığı devir teslim töreninde, TÜMSİAD Belçika Başkanı İsmail Akgün görevini Yılmaz Yüksel'e devretti.

Kaynak: AA