Osmanlı Kültüründe Estetik Dünyası

Edebiyatçı yazar Beşir Ayvazoğlu, “Yıldırım Beyazıt döneminden itibaren fethedilen topraklardaki önemli sanatkarların İstanbul’a taşındığını biliyoruz” dedi.

Osmanlı Kültüründe Estetik Dünyası Konferansı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı(TİKA) konferans salonunda düzenlendi.

Konferansa TİKA Başkanı Serdar Çam, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Musa Yıldız ve diğer yetkililer katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Beşir Ayvazoğlu, Osmanlı kültürü ve estetiği konusunda bilgi verdi. Ayvazoğlu, Osmanlı mirasının varlığını devam ettirdiğini söyleyerek, Osmanlı’nın Anadolu medeniyetinin Selçuklu yorumunu miras olarak devraldığını kaydetti.

Ayvazoğlu, Osmanlı’nın Selçuklu’dan daha açık bir medeniyet olduğunu belirterek, “Yıldırım Beyazıt döneminden itibaren fethedilen topraklarda önemli sanatkarların İstanbul’a taşındığını biliyoruz. Fatih Sultan Mehmet’in Rönesans sanatına özellikle portrelojiye ilgisini biliyoruz. İstanbul’a son davet edilen Bellini’ye iltifat ettiğini, Bellini’nin ne kadar önemli çalışmalar yaptığını biliyoruz. Öte yandan Herat Timurlu Sarayı’ndaki Molla Cami’yi İstanbul’a getirtmek için ne kadar çaba harcadığını biliyoruz” dedi.

Fatih’in; Bizanslı, İtalyan danışmanları olduğunu belirten Ayvazoğlu, “Fethedilen coğrafyalardan sanatkarlar dinlerine, mezheplerine karışılmadan İstanbul’a gönderildiklerini, sanatkarların ürettikleri eserlerin hem de İstanbul’a taşınan eserlerin muhteşem bir birikim teşkil ettiğini, birikimin İstanbul’da yoğrularak yeni bir terkip halinde imparatorluğun her yerine zerk edildiğini biliyoruz. Fatih’in Bizans kültürüne ciddi saygı gösterdiği bilinen gerçektir. Hatta Anadolu kültür mirasına dikkat gösterdiği, özen gösterdiği, korumaya çalıştığı gerçek” şeklinde konuştu.

Ayvazoğlu, bir ressamın karşısında bir model olarak poz veren ilk ve tek padişah olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Tanzimat döneminde değişmiştir. Abdülmecit, 2. Mahmut poz vermiş olabilir ama klasik dönemin sonuna kadar bir ressamın batılı ressamın karşısında poz veren ilk ve tek padişah Fatih Sultan Mehmet’tir. Yıldırım Beyazıt ve Fatih Sultan Mehmet’in kurmaya çalıştığı sentezin kırılmaya başladığını görüyoruz. Halen tasvir yasağı dediğimiz yasak etkisini devam ettiriyor. Fatih’in son döneminde yaşanan ciddi buhranın sebeplerinden bir tanesinin Fatih’in batılı ressamlarına gösterdiği ilginin bulunduğunu söylemek mümkündür.”
Kaynak: İHA