'Girişimci Ve Yenilikçi Üniversite' Çalıştayı

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite çalışmalarını değerlendirmek üzere, “Girişimci Ve Yenilikçi Üniversite” çalıştayı düzenlendi.

'Girişimci Ve Yenilikçi Üniversite' Çalıştayı
İstanbul Double Tree Hilton Otel’de İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından düzenlenen çalıştay, İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Abdülkadir Gayretli’nin ve Rektör Burhan Aykaç’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

Çalıştay, İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhami Çolak’ın moderatörlüğünde devam etti. Çalıştay süresince Girişimci ve Yenilikçi üniversite konusunda sırayla tecrübelerini aktaran TÜBİTAK Marmara Teknokent Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek, Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, Gazi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Prof. Dr. Hacı Mehmet Şahin, Gazi Üniversitesi Teknopark Genel Müdürü Sebahattin Tuğrul İmer’den sonra Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı Cemil Başpınar ve Türk Patent Enstitüsü Endüstriyel Tasarımlar Dairesi Başkanı Fatih Karahan ise, patent alma, faydalı model, endüstriyel ürün koruma gibi konularda bilgi verdiler. “Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Sanayi Bakanımız, Teknoloji Bakanımız ve YÖK Başkanımız Yekta Saraç’ın teşvikleriyle artık bütün üniversiteler yenilikçi ve girişimci olmak durumunda. Çünkü Türkiye dünya liderliğine doğru koşan bir ülke. Üniversitelerin de bu doğrultuda gelişen ve üreten bir yapıya sahip, aktif ve başarılı olması gerekiyor” diye konuşan İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Abdülkadir Gayretli, “Türkiye’nin patent sayısı 4 bin 800 oysa diğer ülkelere baktığımızda 300 bin 500 bini gösteren patent sayıları var. Bu sonuçlara göre Türkiye’nin daha fazla çaba harcaması gerekiyor” diye konuştu.

“ÜLKEMİZİ ULUSLARARASI ARENADA TEMSİL EDEN PROJELERİMİZ SÜRÜYOR”

“Gelişim Üniversitesi olarak girişimcilik ve yenilikçilik noktasında başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Bu çalıştayın ardından ortaya çıkacak sonuç bildirgesi doğrultusunda hareket ederek, bütün şartları yerine getirmek ve bu şartlar doğrultusunda üreten, patent sahibi olan, girişimci ve gelişimci bir üniversite olmak istiyoruz” açıklamalarında bulunan Abdülkadir Gayretli açıklamalarına şöyle devam etti: “Şu ana kadar özellikle yaz boyunca 38 uluslar arası makale ve 22 patent aldık. Bu demek oluyor ki istenildiği taktirde kısa zamanda çok fazla şey elde edilebilir. Bizim milletimiz çalışkan ve başarılı olabilir. Yeter ki motive edilsin, önü açılsın. Bu doğrultuda hareket edildiği taktirde başarıdan başarıya koşan bir nesil ve hedefi büyük olan bir Türkiye ile karşılaşacağız. Türkiye’nin, dünyanın ve insanlığın gelişmeye ve yeniliklere ihtiyacı var. Gelişim üniversitesi de buna ayak uydurdu. Şu anda uçan arabayı yapma projesi içerisindeyiz. Bunun yanı sıra ülkemizi uluslararası arenada temsil edebilecek üç boyutlu tomografi makinesi ile ilgili de çalışmalar yapılıyor. Bundan sonra da yeni projelerle Türkiye’nin, İstanbul’un ve Gelişim’in ismini dünyaya duyuracağız.”

“HEDEFİMİZ TÜRKİYE’DE İLK 10 ÜNİVERSİTE ARASINA GİRMEK”

Çalıştayda konuşan İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhami Çolak ise, “Hedefimiz Türkiye’deki ilk 10 üniversite arasına girmek olacak. Bu faaliyetler Türkiye’deki üniversitelerin hantallıktan kurtularak daha aktif, üretken toplumun problemlerine yakinen cevap verebilecek, uygulanabilir sonuçları toplumla paylaşabilecek çalışmalar yapmalarına yönelik. Biz de İstanbul Gelişim Üniversitesi olarak burada yer almak istiyoruz” açıklamalarında bulundu. İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin çok genç bir üniversite olmasına rağmen kısa sürede hızla yol aldığını vurgulayan Prof. Dr. İlhami Çolak, açıklamalarına şöyle devam etti: “Türkiye’deki üniversiteler arasında ilk 30’lardayız. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki birkaç ay içerisinde var olan kazanımlarımızı daha da arttırarak ilk 10’da yer alacağız. Türkiye’de ilk 10’da yer almak demek dünyada ilk 500 üniversite arasında yer almak anlamına geliyor.”

“ÖĞRENCİLERİN OFİS MASRAFLARINI KARŞILIYORUZ”

“Bizden mezun olduktan sonra iş kurmak isteyen öğrencilerimizin ofis masraflarını karşılıyoruz. Bunu uyguluyoruz ve uygulamaya da devam edeceğiz. Öğrencilerimizin kendi işlerini kurma ve girişimci olmaları yolunda önemli bir adım” diyen Prof. Dr. Çolak, “Başka üniversitelerde böyle bir uygulama yok. Ülkemizdeki gençlerin yenilikçi ve girişimci bir ruha sahip olması için böyle bir uygulama başlattık. Bu çalışmaların arkasında öğrencilerimizin hayata atılmaları, kendilerini daha mezun olmadan iş hayatı içinde bulmalarına yönelik bir faaliyettir. Yani sadece öğretim görevlilerimiz değil öğrencilerimiz de bu projenin içindeler. Şu anda seçilmiş bir grup ile burada faaliyet yapıyoruz ama arkasında bütün öğrencilerimiz bir takım içerisinde yer aldılar ve hepsinin bir projesi var açıklamalarında bulundu.
Kaynak: İHA