Zabıtadan Nefes Kesen Tatbikat

İBB Edirnekapı Zabıta Daire Başkanlığı’nda gerçekleştirilen yangın, ilkyardım, arama-kurtarma ve tahliye tatbikatı nefesleri kesti. Acil durumlara karşı hazırlıklı olmak için yapılan tatbikat, gerçeği aratmadı.

Zabıtadan Nefes Kesen Tatbikat
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Zabıta Daire Başkanlığı, acil durumlara karşı hazırlıklı olmak için Acil Yardım ve Can Kurtarma Müdürlüğü, İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü ve İtfaiye Daire Başkanlığı ile işbirliği yaparak, "Arama Kurtarma ve Tahliye, Yangın ve İlkyardım Tatbikatı" gerçekleştirdi.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yapılan tatbikat, İBB Avrupa Yakası Zabıta Müdürlüğü Edirnekapı Kompleksi’nde iki kademeli olarak gerçekleştirildi.

Gerçeği aratmayan tatbikat, sirenlerin çalmasıyla başladı.

Tatbikatın ilk bölümünde, daha önceden hazırlanan senaryo gereğince bir deprem meydana geldi. Depremle birlikte Avrupa Yakası Zabıta Müdürlüğü’nde yaşanan yangında iki personel, hafif şekilde yaralanarak binadan dışarı çıkarıldı ve ilkyardım ekiplerinin müdahalesi gerçekleşti.

Senaryo gereği, depremden dolayı bir başka personel ise enkaz altında kaldı. Arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları sonucu enkaz altından kurtarılan personel, ilkyardım ekiplerinin desteğiyle olay yerinden tahliye edildi. Deprem esnasında, sepetli araç üzerinde çalışma yapan bir diğer personel de meydana gelen sarsıntıyla elektriğe çarpılarak yüksekten aşağıya düştü. Yüksekten düşen personel, çalışmalarında elektriğe karşı koruyucu baret ve yalıtkan ayakkabı kullandığı için yüksek voltajdan çok fazla etkilenmese de vücudunun çeşitli yerlerinde kırıklar ve ezikler meydana geldi. Yaralı personel, ilk yardım ekiplerinin müdahalesi sonuncunda kurtarılarak, ambulansa taşındı.

PERSONELE UYGULAMALI EĞİTİM

Tatbikatın ikinci bölümünde ise; İBB İtfaiye Daire Başkanlığı’nda görevli uzman itfaiyeci eğitmenler, zabıta personeline yangın hakkında teorik bilgiler verdiler. Teorik eğitimin ardından da yangın söndürme tatbikatı gerçekleştirildi.

Tatbikatta, eğitime katılan tüm personele yangın tüpünün teknik özellikleri, etkisi ve nasıl kullanılacağı konularında bilgiler verildikten sonra uygulamalı olarak da tüm personele yangın tüpü kullanımı gösterildi.
Kaynak: İHA