Özel Dünyam Hastanesi Prof.dr Ali Özdemir Ersoy Açıklaması

Özel Dünyam Hastanesi'nden Prof. Dr Ali Özdemir Ersoy uyku apnesi olan hastalarda kalp krizi riskinin oldukça fazla olduğunu söyledi.

Özel Dünyam Hastanesi Prof.dr Ali Özdemir Ersoy Açıklaması

Özel Dünyam Hastanesi Prof. Dr Ali Özdemir Ersoy uyku apnesinin solunum düzensizliğinden kaynaklandığını belirterek “Uyku sırasındaki solunum durmasına veya solunumun düzeninin kaybolmasına uyku apnesi diyoruz. Eğer bir kişi de uyku sırasında 5 veya 30’a kadar nefesi duruyorsa bunu uyku apnesi olarak değerlendirmek lazım” dedi.

Uyku apnesinin belirtilerine değinen Ersoy “Bu hastalar bize genellikle horlama şikayeti ile aşırı sinirlilikle konstrasyon bozukluğu ile sabahları olan baş ağrıları ile sık uyanma ile gündüz aşırı uyku ile geliyorlar. Hatalarımız gecede 2’den fazla idrara çıktığını söylüyorlar. Uyku apnesi daha çok erkeklerde gözüküyor. Yüz erkekten 4’ünde rastlıyoruz. Kadınlarda ise bu oran yüzde 2 civarındadır. Uyku apneleri ikiye ayrılıyor oksitlin dediğimiz yumuşak damakta, küçük dilde, yutakta ve dilde bir bozukluk sonucu oluşuyor. Birde santral uyku apnesi var bu daha tehlikeli. Bu bölümde solunumu kontrol eden mekanizma bozuluyor. Beyin normal sinyal göndermemeye başlıyor. Bunun sonucunda kandaki karbondioksit artıyor, oksijen düşüyor ve bir takım değişiklikler oluyor” ifadelerini kullandı.

Ersoy “Hiper tansiyon riski yaklaşık 3 misli artıyor uyku apnesi ile birlikte. Birde yüksek tansiyonu olan hastalarda uyku apnesinin tedavisi oldukça zor. Normal bir kişide hiper tansiyon tedavisinde daha başarılı olurken uyku apnesinde bu tedavinin olma olasılığı düşüyor. Hipertansif hastalar uyudukları zaman tansiyonları yüzde 10-20 düşerken uyku apnesi olan hastalarda bu tansiyon düşmelerine rastlamıyoruz. Uyku apnesi olan kişilerde bir takım kalp bozukluklarına rastlıyoruz. Normalde görülen kalp bozukluğu 3 kat daha artıyor uyku apnesi olanlarda. Çoğunlukla kalp damar hastalıkları ile ilgili olaylar var. Bunlardan bir kısmı ölümcül olabiliyor. Akşam yatağına yatıyor sabah yatağında ölü bulunuyor. Bunlar ölümcül olabilecek ritİm değişiklikleri, kalp krizleri, beyinle ilgili inmeler oluyor. Kalp krizi geçiren hastaların büyük bir çoğunluğunda uyku apnelerine rastlanıyor. Aritminal bunlarda daha çok oluyor. Aritminal dediğimiz kalp hızının artması veya belirli aralıklarla kalbin tamamen durması. Yine bu hastalarda kalp krizini oldukça sık görüyoruz. Uyku apnesi olduğu zaman hastalarda hipoksi meydana geliyor. Beynin kanlanması azalıyor. Beynin kanlanması azaldığı zaman karbondioksitin artması ile interdosit basıncı artırıyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA