Ahır 'Eski Eşyalar Müzesi' Oldu

Çankırı'nın Atkaracalar ilçesine bağlı Ilıpınar köyünde yaşayan Mevlüt Dilbaz , babasından kalma ahırı düzenleyip eski eşyaların sergilendiği müze oluşturdu.


Dilbaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karabük Demir Çelik Fabrikası'ndan emekli olduktan sonra kışları Safranbolu'da, yazları ise Ilıpınar köyünde yaşamaya başladığını ifade etti.

Emekli olduktan sonra babasının köydeki evini düzenleyip, bahçede bulunan ahırı müzeye dönüştürmeye karar verdiğini söyleyen Dilbaz, "Köydeki ahırımızı önce temizledim, sonra da müzeye uygun bir şekilde düzenledim" dedi.

Mevlüt Dilbaz, "Geçmişte kullanılan aletleri gelecek nesillerin de görmesi, onları tanımalarını istiyordum. Geçmişteki insanların nasıl yaşadığını, hangi ortamlarda zamanlarını geçirdiklerini gelecek nesillerin görmesini istiyorum. Eski insanlarımız tarımı, çiftçiliği nasıl zor şartlarda yapmışlar. Hangi eşyaları, araç gereçleri kullanmışlar, ne gibi zorluklar çekmişler, bunları göstermek için müze kurdum" diye konuştu.

- Müzede 500 parça eşya var

Müzeyi ileriki yıllarda daha da büyütmeyi istediğini vurgulayan Dilbaz, "Müzede yaklaşık 500 parça eşya var. Bunlardan en eskisi köyümüzde yaşayan İsmail Öztürk isimli arkadaşımızın dedesinin dedesinden kalan bir el terazisi. Bu el terazisi 300 yıllık bir terazi. Üzerinde bulunan Osmanlıca dövme rakamlar, bize bunun 300 yıllık olduğunu gösteriyor" dedi.

Müzesinde kağnı arabası gibi değişik objelerin yer aldığını belirten Dilbaz, "Müzede kendi evimden getirdiğim ve köylülerden topladığım eşyalar bulunuyor. Ayrıca, çevre köylerden ve hurdacılardan parayla satın aldığımız objeler de müzemizde sergileniyor. Bunlar arasında dikiş makinaları, daktilolar, eski kağıt ve demir paralar, bastonlar, beşikler, radyolar, plaklar, dünyanın birçok yerinden getirilen topraklar, yayıklar, hayvan boynuzları, eski mektuplar, sabanlar, tarım aletleri, çömlekler ve sazlar yer alıyor" ifadesini kullandı.

- Yemen'den su matarası, Çanakkale'den kurşun geldi

Mevlüt Dilbaz, "Yemen Savaşı'nda hayatını kaybeden bir askerin su matarası bir arkadaşım tarafından getirildi, onu da müzeye koydum. Çanakkale Gelibolu'da Türk askerine sıkılan bir mermi var. Onun dışında şehit bir askerin göğsünden çıkan mermi var. Çanakkale'ye yaptığım ziyarette orada bir muhtar vermişti, bunları da müzeye yerleştirdim" diye konuştu.

Amacının ticaret olmadığını vurgulayan Dilbaz, "Geçmişten günümüze nasıl yaşadık, günümüz şartlarını yarına nasıl aktarabiliriz, bunun çalışması içindeyiz. Elinde eşyası olan arkadaşlardan gelen ürünleri topluyorum. Amacım bahçenin tamamını açık hava müzesine dönüştürmek. Köyümüze gelenlere müzeyi de gezdiriyorum" dedi.

Kaynak: AA