Kırkpınar'ın Tarihine Işık Tutacak Merkez

Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi, 653 yıllık Kırkpınar yağlı güreşlerinin gelecek nesillere taşınmasında önemli görev üstlenecek.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezi, Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin ve değerlerinin tarihsel, kültürel, sosyal, ekonomik, sportif, folklorik ve benzeri yönlerinin araştırılması için kurduklarını söyledi.

Merkezde yerel, ulusal ve uluslararası alanda kültüre yaptığı etki ve katkılarla ilgili araştırma, inceleme ve yayınlar yapılabileceğini ifade eden Gürkan, şöyle konuştu:
"Hedefimiz, teknolojiyi, aklı ve bilimi kullanarak Kırkpınar'ı her anlamda geleceğe taşımak. Merkezimizde bugüne kadar yayımlanmış basılı ve dijital yayınlar ile görsel ve işitsel belgeler toplanarak uluslararası arşivleme teknik ve yöntemleriyle sayısallaşacak. Kırkpınar ile ilgili çok dilli olarak elektronik ortamda yayım yapılacak ve Kırkpınar'ın ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması ve sergilenmesi adına çalışmalarda bulunulacak."

-"Kırkpınar'a yakışacak çalışamalar devam edecek"

Gürkan, merkezin geçmişten bugüne Kırkpınar'a ışık tutacak çalışmalar yapacağını söyledi.

Bir araştırmacı ya da vatandaşın Kırkpınar'la ilgili her türlü bilgiye merkez sayesinde ulaşabileceğini belirten Gürkan, şöyle devam etti:
"Bir araştırmacı ya da bir güreşsever vatandaşımız herhangi bir yılda gerçekleştirilmiş Tarihi Kırkpınar Güreşleri ile ilgili olarak, o yılın başpehlivanı, Kırkpınar ağası, cazgırı kimdi gibi her türlü soruya cevabı bu merkezimizde rahatça bulabilme imkanına sahip olacak. Kırkpınar'ın yapıldığı Saray içinde olmak üzere, her alanda 653 yıllık tarihe yakışacak çalışmalarımız devam edecektir."
Gürkan, her türlü yazılı ve görselin Kırkpınar'a kaynaklık edeceğini, Sarayiçi Er Meydanı'ndaki her müsabakada çekilen fotoğrafları özellikle arşiv için topladıklarını ifade etti.


- "Yabancı dillere çevrilecek"

Edirne Belediyesi Kültür ve Sanat Danışmanı Ender Bilar da Kırkpınar'la ilgili cumhuriyet öncesi ve sonrası tüm belge ve dokümanları topladıklarını söyledi.

Kırkpınar'la ilgili yazılı, görsel ve dijital alanları kapsayacak bir arşiv oluşturduklarını aktaran Bilar, şunları kaydetti:
"Bilindiği gibi daha önceki 2013'ten itibarende Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin sayısallaşmasıyla ilgili bir proje yürütülmekteydi. Bu proje kapsamında materyaller merkezde toplandı. 1920'den günümüze kadar geçen sürede tüm yerel gazeteler aktarıldı ve dijital ortama geçirildi. Metinler şu anda 5 yabancı dile çevriliyor. Çalışmalarımız devam ediyor."
Kaynak: AA