İzinsiz Kazılar, Antik Kente Zarar Veriyor

Helenistik ve Roma dönemlerine ait kalıntılarıyla öne çıkan Silifke ilçesindeki Olba antik kenti, defineciler tarafından tahrip ediliyor.

Olba'da kazı çalışması yürüten ekibin başkan yardımcısı Murat Özyıldırım, AA muhabirine, Türkiye'de arkeolojik alanların korunması ile ilgili sorunun henüz çözülemediğini savunarak, define bulma amacıyla yapılan izinsiz kazıların ülke tarihi ve turizmi için ciddi sıkıntı oluşturduğunu söyledi.

Define arayanların, bilim insanlarının 'bu eserlerin değeri, sadece geçmişin aynası olmalarıdır, taşların içinde hazine diye bir şey asla yoktur, bu akla ve mantığa aykırıdır' sözlerini dikkate almadığını vurgulayan Özyıldırım, "Devletin kanunları, izinsiz kazıya müsaade etmediği gibi Diyanet İşleri Başkanlığı da devletten izinsiz kamu malına zararın caiz olmadığını dile getirmekte. İzinsiz yapılan, arkeolojik kalıntılara zarar veren, arkeolojiyi yok etmeye yönelik bu tarz definecilik, milli servete verdiği onarılamaz zarar nedeniyle vatan hainliğidir" dedi.

Özyıldırım, tüm uyarılara ve güvenlik güçlerinin önleme çalışmalarına rağmen kaçak kazıların önüne geçilemediğini ifade ederek, özellikle Olba antik kentinin son yıllarda izinsiz kazı nedeniyle tahribata uğradığını belirtti.

Yakın zamanda, milattan sonra 2. yüzyıl sonlarına tarihlenen tapınak kabartmalı kaya mezarının tahrip edildiğini bildiren Özyıldırım, "Bölgede Korint başlıklı sütunlara sahip tek örnek olması, bu eseri kent arkeolojisi bakımından ayrıca önemli kılmakta" diye konuştu.

Olba'da, Romalı askerler kabartmasının ana kayadan tıraşlanıp kaçırılmak üzereyken yüzey araştırması ekibi tarafından bulunduğunu ve Silifke Müzesi'ne teslim edildiğini anlatan Özyıldırım, şöyle devam etti:
"Olba kazı ekibi olarak 2010 yılında kaçak kazı yapan definecileri Şeytanderesi Vadisi'nde tespit ederek, jandarma tarafından yakalanmalarını sağladık. 2011'de de o bölgeye yaptığımız bilimsel gezi esnasında tapınak kabartmalı kaya mezarı üzerinde patlayıcı düzeneği bulduk ve jandarmaya haber verdik. Bu sayede kabartma, İçel'den gelen uzman ekip tarafından düzeneğin kaldırılmasıyla korunabilmişti. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sağladığı kazı ödeneğiyle Olba'ya bir bekçi görevlendirildi. Jandarma tarafından da dar bir bölgeyi içerse de kısmi kamera sistemi kuruldu ancak 2013 yılı kazı döneminde kamera sisteminin bozulduğu görüldü ve kazı sonunda bakanlığa bildirildi.

Uzuncaburç Jandarma Karakolu'nun kapatılmasından sonra yapılan uyarılar, bir kez daha Olba'daki arkeoloji ekibini haklı çıkardı. Geçtiğimiz aylarda da ne yazık ki tapınak kabartmalı kaya mezarına yeniden saldıran defineciler, patlayıcı yerleştirdikleri 2 bin yıllık eseri tahrip etmiş."
Kaynak: AA