Öğrencilerden Sınır Güvenliğine Alternatif Proje

Eskişiher'de bir grup üniversite öğrencisi, sınır karakollarında ve askerlerin ulaşamadığı yerlerin takip edilmesi başta olmak üzere güvenliği sağlayacak dört rotorlu insansız hava projesi geliştirdi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde 5 son sınıf öğrencisi, "Dört rotorlu insansız hava aracı ile gözetleme" projesi hazırladı.
Öğrencilerin proje danışmanı EOGÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Parlaktuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, danışmanlığını yaptığı öğrencilerin insansız hava aracıyla gözetleme yapma amacıyla "Dört rotorlu insansız hava aracı ile gözetleme" projesini geliştirdiklerini söyledi.

TÜBİTAK'tan 4 bin liralık destek aldıklarını belirten Parlaktuna, prototipin hazır alınan bir insansız hava aracı üzerine kameralar ve bilgisayar eklenmesi ile oluşturulduğunu kaydetti.

Prototipin kullanımı hakkında bilgi veren Parlaktuna, şöyle konuştu:
"Bir insansız hava aracı üzerine konulan kamera, değişik algılayıcılar ve bir bilgisayar ile ortamda bir hareketli cisim ya da kişi olduğunu tespit etmek için çalışmalar yapıldı. Bu tür bir sistem sınır bölgelerinde askerlerin ulaşamadığı noktalarda sınırdan geçişlerin takip edilmesi ya da bir fabrika, hava alanı gibi bölgelerde istenmeyen kişilerin kontrolü amacıyla kullanılabilir."
Geliştirdikleri prototipe belli noktalara gidip gözetleme yapması için komut verildiğini belirten Parlaktuna, "İnsansız hava aracı, buralara gidip, yol boyunca kamera ile gözetleme yaparak, fotoğraf çekerek ya da video çekerek bunu merkeze anında iletiyor Merkezdeki operatör o görüntü de istenmeyen kişilerin sınırdan geçip geçmediğini tespit ettiğinde gerekli işlemlerin yapılabilmesi için merkeze bildiriyor" ifadesini kullandı.
ESOGÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Çağrı Mete Şenler ise geliştirdikleri prototipi korunma ihtiyacı olan alanlarda alternatif bir gözetleme amacıyla kullandıklarını bildirdi.
Prototipte bulunan kamerayı kullanarak görüntüyü işlediklerini aktaran Şenler, şunları kaydetti:
"Hareket algılaması yapıyoruz. Prototip belli aralıklarla, belirlenen alanda, belirlenen haritada geziniyor, durarak görüntü alıyor. Eğer ki hareket algılanırsa bu durumu ropörtöre belirtiyor. Oda ne yapacaksa duruma göre karar veriyor. Projeyi yapma amacımız da sınır karakolu gibi yerlerde, insanın girmemesinin daha iyi olacağı yerlerde geliştirdiğimiz prototipi kullanarak gözetleme yapmak, güvenliği sağlamak. Biz bu projeyi beş kişi yapıyoruz. Grup Başkanımız Zülal Özdemir, diğer proje arkadaşlarım da Elif Kolaç, Halit Çakır ve Ferdi Sarı."
Projelerini bir yıla yakın bir sürede tamamladıklarını aktaran Şenler, projenin bitmiş durumda olduğunu ve daha da geliştirilebileceğini dile getirdi.
Şenler, geliştirdikleri prototipin en önemli özelliğinin güvenlik amacıyla kullanılan diğer insansız hava araçlarından daha az maliyetle sahip olması olduğunu söyledi.

Kaynak: AA