Bakan Güllüce, Çevre Politikalarında Yeni Bir Dönem Başlatıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türkiye çevre politikalarında yeni bir dönem başlatıyor.

Bakan Güllüce, Çevre Politikalarında Yeni Bir Dönem Başlatıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce Ankara Mariott Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla çevre deklarasyonunu açıkladı.

"Doğası, tarihi ve kültürü ile, iklimi, bitkisi, hayvanı, denizi, ırmağı, dağı, taşı, deresi, tepesi ovası ile en değerli hazineleri barındıran bir ülkenin mirasçılarıyız. Bu mirastan sağlıklı istifade etme, koruma ve kollama konusunda tüm vatandaşlarımızla el ele vermeliyiz. Gelecek nesillerimize güzel ve yaşanabilir bir çevre, kalkınmış müreffeh bir ülke bırakmak için çalışmalıyız. Bizim, atalarımızdan aldığımız mirası özenle korumalıyız. Bunun için telafisi olmayan çevre tahribatını önleme konusunda azami çaba harcamalıyız" diyen Bakan Güllüce çevrenin önemine dikkat çekti.

ÇEVREDE DEVRİM VE DÖNÜŞÜM DÖNEMİ
Sadece çevre açısından bakıldığında AK Parti döneminin bir devrim ve dönüşüm dönemi olduğunu belirten Bakan Güllüce, partisinin çevreye ilişkin hizmetlerinin Başbakan Erdoğan'ın İstanbul'a belediye başkanı olması ile başladığına dikkat çekti. AK Parti’nin iktidarında çevre konusunda yapılanlarla ilgili bilgi veren Bakan Güllüce, 2 milyar 711 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu, ülkemize 12 yılda 900 bin hektar yeni orman alanı kazandırıldığını ifade etti.

Bakan Güllüce, atık su arıtma tesisleri konusuna da değinerek 2002’de sayısı 145 olan Atık Su Arıtma Tesisinin bugün 440 sayısına ulaştığını belirtti.

Patlayan çöp yığınlarından, katı atık düzenli depolama sahalarına geçildiğini aktaran Bakan Güllüce, 2003 yılında 15 düzenli depolama tesisi varken, bugün 69 katı atık düzenli depolama tesisinin yaklaşık 903 belediyede 45 milyonluk nüfusa hizmet verildiğini aktardı.

MAVİ BAYRAKLI PLAJ SAYISI 2 KAT ARTTI
“Deniz suyu kalitesinin ve kirlilik seviyesinin tespiti amacıyla toplam 249 istasyonda her yıl ölçüm ve izleme çalışmaları gerçekleştirilmektedir” diyen Bakan Güllüce, şunları kaydetti:
“Limanlarımızda, gemi atıkları 2002 yılında toplanmazken, 2013 yılı itibariyle 233 tesiste atık alım hizmeti verilmektedir. Ayrıca, Gemi Atık Takip Sistemi ile gemi atıkları elektronik ortamda takip edilmektedir. Mavi bayraklı plaj sayısı, 2003’te 258 iken 2014’te bu rakam 404’e çıkmıştır.

Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı oluşturulmuştur. Bugün itibariyle 81 ilde 165 noktada hava kalitesi ölçümü yapılmakta ve anlık ölçüm sonuçları internette online olarak yayınlanmaktadır. Tehlikeli atık geri kazanım tesisi sayısı 2002 yılında 18 iken, bu sayı bugün 282’ye ulaşmıştır.”

TOPLU ULAŞIM İLE HAVA KİRLİLİĞİ AZALTILMAYA ÇALIŞILIYOR
Metro, metrobüs ve Marmaray gibi toplu taşımaya yönelik yatırımlarla hava kirliliğinin azaltıldığını ve ekonomik tasarruf sağlandığını belirten Güllüce, şunları söyledi:
“Ormanların korunması için yapılan başarılı çalışmaların yanı sıra yapılan ağaçlandırma çalışmalarına ilaveten ülkemiz orman yangınları ile mücadelede dünyada en başarılı ülkelerden birisidir.

Günümüzde küresel bir mesele haline gelen çevre ve çevre sorunları küresel boyutta ele alınmalıdır. Ülkemiz de pek çok uluslararası çevre anlaşmasına imza atarak, bu konudaki duyarlılığını göstermiştir. Türkiye, küresel ısınmanın iklim üzerindeki etkilerine karşı uluslararası alanda atılan ilk ve en önemli adımı olan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ni 24 Mayıs 2004 tarihinde imzalamıştır. Sera gazı salınımlarının dünyanın her yerinde artmaya devam etmesi ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin giderek daha fazla hissedilir olması üzerine gerçekleşen Kyoto Protokolü’ne de 26 Ağustos 2009’dan itibaren taraf olmuştur.”

ÇEVRECİ KALKINMA MODELİ
AK Parti hükümeti olarak kalkınmayı birincil hedef olarak belirlediklerini ifade eden Bakan Güllüce, kalkınmayı çevreyi dikkate alan, çevreyi gözeten bir kalkınma modeli olarak benimsediklerinin altını çizdi. Bakan Güllüce, "Çevremizi koruyarak ve gözeterek gerçekleştirmek istediğimiz kalkınma modelimizde çevreye zarar vermeyen bir yapılaşma ve sanayileşme ile çevreye verilen zararı en uygun ve hızlı telafi edebilen bir kalkınma modelini esas almaktayız. Bu konuda tüm dünyadan istifade etmek isteriz" dedi.

Kaynak: İHA