Hava Isındı, Çadır Kentte Hayat Zorlaştı

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Esselame Sınır Kapısı yanında kurulan çadır kente sığınan Suriyeliler, sıcak havanın ortaya çıkardığı sorunlarla da mücadele ediyor.

Türkiye sınırına yakın Esselame bölgesinde çadırlarda kalan Suriyeliler, İHH İnsani Yardım Vakfı, bazı sivil toplum kuruluşları ve hayırseverlerin sağladığı yardım malzemeleriyle hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.
Ağır kış şartlarını güçlükle atlatan Suriyeliler, şimdi de sıcak havayla mücadele ediyor. Su sıkıntısının başgösterdiği bölgede, deterjan, sabun, çamaşır suyuna ihtiyaç duyuluyor.
Bölgedeki su tanklarından faydalanan Suriyeliler, suyun yetersiz kaldığı günlerde ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Temizlik malzemesi sıkıntısı da eklenince, çadır kentte salgın riski artıyor.
Halep'ten 5 ay önce çadır kente sığınan Nehle Derveşen, AA muhabirine, havanın ısınmasıyla yaşamın daha da zorlaştığını söyledi.

Gıda ihtiyaçlarını sivil toplum örgütleri sayesinde karşıladıklarını dile getiren Derveşen, "Su sıkıntısı yaşıyoruz. Sabun, çamaşır suyu gibi temizlik malzemelerine ihtiyaç duyuyoruz. Burada her şeye rağmen hayat devam ediyor. Halimize şükrediyoruz. Eşimi kısa süre önce kaybettim. 4 çocuğum yetim kaldı. Bir yandan çocuklarıma bakarken diğer yandan hayata tutunmaya çalışıyorum. Sorumluluğum bir kat daha arttı. Çadırda yaşamak çok zor" dedi.

Nehle'nin babası Şakir Derveşen de Halep'teki evlerinin bombalı saldırıda yıkıldığını, Mezra köyüne kaçtıklarını, bura da saldırılar arttığı için çadır kente sığındıklarını anlattı.
Taksi şoförü damadının, silahla başından vurularak öldürüldüğünü ifade eden Derveşen, 4 torununun yetim kaldığını belirtti.

Derveşen, ülkesindeki seçimle ilgili, "Biz seçimi bilmeyiz. Bu zamana kadar kimseyi seçmedik ki bundan sonra seçelim. Biz istesek de istemesek de kendi kendilerine birini seçerler. Esed neden adaylığını koydu ki? Kim seçecek kendisini? Bize attığı varil bombalarından dolayı ya da bizim evlerimizi yıktığı için mi kendisini seçelim? Seçilmesi için hiçbir neden yok" diye konuştu.

Derveşen, daha demokratik ve adaletli bir ülke istediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA