Kosova'da, Keds Akademi İlk Mezunlarını Verdi

Kosova'da elektrik dağıtım faaliyetlerini yürüten Limak ve Çalık ortaklığındaki Kosova Elektrik Dağıtım Şirketi (KEDS) tarafından, Kosova'daki işsizlik sorununun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla kurulan KEDS Akademi ilk mezunlarını verdi.

Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi ve Priştina Üniversitesinin işbirliği ile hayata geçirilen KEDS Akademinin, başkent Priştine'deki Emerald Hotel'de düzenlenen sertifika törenine, Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Çalık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık da katıldı.

Törende konuşan Özdemir, Çalık ve Limak grupları olarak, enerji alanındaki güç ve uzmanlıklarını Kosova'ya da taşıdıklarını ve 2013 yılı Mayıs ayından itibaren Kosova'nın elektrik dağıttım faaliyetlerini birlikte yürüttüklerini vurguladı.
Avrupa'nın en genç ülkelerinden biri olan Kosova'nın nüfus açısından da son derece genç bir ülke olduğuna işaret eden Özdemir, Kosova'ya yatırım yapmaya başladıkları ilk günden itibaren bu ülkenin gençleri için neler yapabileceklerini araştırdıklarını söyledi.

"Ülke büyük bir değişim içindedir" diyen Özdemir, şunları kaydetti:
"Her açıdan gelişmeler, iyileşmeler yaşanmaktadır. Bu süreçte, toplumsal kalkınmayı hızlandıracak öncelikli adımların, istihdam alanında da atılması gerektiğine kanaat ettik. Kosova İşsizlik Kurumu'nun 2013 raporlarına göre, Kosova'daki işsizliklik oranının yüzde 30, genç işsizlik oranının ise yüzde 50'nin üerinde olduğunu gördük."
Enerji sektörünün, sadece Türkiye ve Kosova için değil, gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkeler açısından da büyümenin ve refahın olmazsa olmazı önemli bir sektör olduğuna iaret eden Özdemir, "Bu nedenle, KEDS Akademi'de alınan teorik ve pratik eğitimin, şirketimizce sağlanan staj ve istihdam imkanının gençlerimiz için iyi bir geleceğe atılacak güçlü adımlar olduğuna inanıyorum" şeklinde konuştu.

Çalık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık da Kosova ve Arnavutluk'ta çeşitli yatırımlarının bulunduğunu, Balkanlar'da işbirliğinin geliştirilmesinin çıkarlarına olduğunu ifade etti.

KEDS Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Serhat Dinç ise akademiden mezun olan 50 öğrencinin altı aylık eğitimi için 150 bin avro harcandığını söyledi.

Törene ayrıca, Kosova'nın Türk kökenli Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ve Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan da katıldı.

Bu arada, Özdemir ve Çelik, mezuniyet töreni öncesinde, Emerald Hotel'de basın kahvaltısı düzenleyerek, yerli ve yabancı basın mensuplarıyla bir araya geldi.

- KEDS Akademi

Priştina Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde okuyan öğrencilerle ülkedeki teknik liselerin elektrik bölümünde öğrenim gören gençlerin mesleki ve pratik bilgilerini geliştirmeyi hedefleyen KEDS Akademi, Kosovalı gençlere, eğitimin yanı sıra staj imkanları da sunuyor. Öğrencileri profesyonel hayata hazırlayacak olan akademi, katılımcılara başarıya dayalı istihdam olanağı sağlayarak Kosova'daki genç işsizliğini azaltmayı amaçlıyor.
KEDS Akademi, Kosova ve Türkiye arasında akademik bilgi alışverişi için bir platform görevi üstlenirken, 6 ay sürecek ücretsiz programın sonunda katılımcılara sertifika veriliyor. Ayrıca programı başarıyla tamamlayanlar, Boğaziçi Üniversitesi'nin vereceği sertifikanın yanı sıra İngiltere'nin en büyük akreditasyon kurumu olan Edexcel'den de sertifika almaya hak kazanacak.
Kaynak: AA