Stoltenberg, Partisinin Genel Başkanlığını Bıraktı

NATO Genel Sekreterliğine seçilen Norveç'in eski başbakanlarından Jens Stoltenberg, 12 yıldır yürüttüğü İşçi Partisi genel başkanlığını bıraktı.

Danimarkalı Anders Fogh Rasmussen'in yerine NATO Genel Sekreterliğine seçilen Stoltenberg, görevini eylül ayındaki NATO zirvesinde Rasmussen'den devralacak.
Genel Sekreterlik görevine hazırlanan Stoltenberg, yaklaşık 10 yılı başbakanlıkta geçen 12 yıllık İşçi Partisi genel başkanlığını da sonlandırdı. İstifa eden Stoltenberg'in yerine, genel kuruldan zaferle çıkan Jonas Gahr Störe getirildi.

Bu şekilde son 15 yılda Norveç siyasetine bazen hükümet bazen de muhalefet safında yön veren Stoltenberg, siyaset alanından çekildi.
Norveç'in eski başbakanı Stoltenberg, daha önce verdiği röportajlarında İşçi Partisi Gençlik Kollarındayken esrar kullandığını ve hukuk eğitimi alan kız kardeşi Nina Stoltenberg'in de 2000'li yılların başına kadar uyuşturucu bağımlısı olduğu için tedavi gördüğünü anlatmıştı. 41 yaşında başbakan olarak "Norveç siyasetinin en genç başbakanı" ünvanına sahip olan Stoltenberg, 1985 yılında Aftenposten gazetesine verdiği mülakatta, tek amaçlarının NATO bloğunu zayıflatmak ve Norveç'in birlikten çıkmasını sağlamak olduğunu da açıklamıştı.
Jens Stoltenberg, başbakanlığı döneminde Anders Breivik tarafından gerçekleştirilen ve onlarca kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısı ile failin yakalanmasındaki başarısızlık gerekçe gösterilerek ağır şekilde eleştirilmişti.
Kaynak: AA