Polise Çocuk İstismarı Dersi

Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğünce, İl Emniyet Müdürlüğü personeline çocuk istismarı, fiziksel ve cinsel istismar, istismar gerçekleşmesi durumunda nasıl bir iletişim yöntemi belirlenmelidir, çocuklara mahremiyet duygusunu nasıl kazandırılabilir konularını kapsayan seminer verildi.

Polise Çocuk İstismarı Dersi
Seminer, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Yasemin Balcı, Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde görevli Uzm. Dr. Hasan Akpınar ve Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde görevli Çocuk Gelişimcisi Hande Aytaç tarafından İl Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan personele verildi.


İl Emniyet Müdürlüğü Gaffar Okkan salonunda verilen konferansın açılışında konuşan Muğla İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, “Ebeveynlerimize okulların kapanma döneminde bir nebze olsun bizlerin de evlatlarımızı bekleyen tehlikeler noktasında uyarı ve hatırlatma yapmaktır. Bu vesile ile bu tür bur organizasyonu yapan başta çalışma arkadaşlarım olmak üzere katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü Çocuk Gelişimcisi Hande Aytaç, çocuk istismarına yol açan konuları tek tek açıklarken, “Kolların üst kısmında veya bacaklarında olan yaralanmalar bunlar daha çok istismara bağlı yaralanmalardır. Ayrıca bir yaralanma sonucu iyileşmenin durumu da çok önemli. İyileşme bir farklılık gösteriyorsa, çocuğun vermiş olduğu veya ebeveynin vermiş olduğu ifadeler arasında farklılıklar var ise, bu da fiziksel istismarın olduğunu düşündürür. Bunun tekrarlayan yaralanmalar olması gerekiyor. İstismar, çocuğu sözel olarak hırpalamak duygusal istismara girer. Çocuk istismarı nedir diye baktığımızda, çocuğu gereksiz yere ağlatmak, çocuğu pornografik malzemeye ve davranışa maruz bırakmak bu da cinsel istismara girer. Çocuğun dokunulmasını istemediği yerleri dokunmak, bu çocuğun sadece cinsel organları olmayabilir, koluna, bacağına veya başka bir yerine dokunmak da ondan izinsiz almaksızın dokunmak da cinsel istismara girer. Çocuğu kendine dokunmaya zorlamak, çocuğun özgüvenini kırmak, öfkeyi ve gerginliği azaltmak için çocuğu örselemek, çocuğu kendi çıkarları için kullanmak, çocuğa yeterli bakım sağlamamak bu da ihmale girer. Çocuğu hizmetçi gibi kullanmak, çocuğu dinlememek, çocuğun duygusal gereksinimlerini göz ardı etmek, başka işler yaptırarak çocuğu eğitimden mahrum bırakmak, okulda çocuğa vurmak ve aşağılama, çocuğun tıbbi gereksinimlerini göz ardı etmek çocuk istismarına giren konular arasındadır” dedi.

Kaynak: İHA