(özel Haber) Tarlaları Çekirge Bastı

Bartın’ın bazı köylerinde ekili tarlaları çekirge bastı.

(özel Haber) Tarlaları Çekirge Bastı

Bartın merkeze bağlı Çakırkadı köyünde çekirge sürülerinin istilasına uğrayan tarlalarda ürünler zarar gördü. Mısır ve sebze ekili tarlasının çekirgelerden çok zarar gördüğünü söyleyen Hüseyin Aydeniz, “Çekirge
sürüleri ürünlere zarar veriyor. Bu çekirgeler 15-20 gün içerisinde çıktı. Mısır, domates, patates, fasulyelere zarar veriyor. Geçen sene ilaçlama yapıldı. Buna önlem alacak bizim durumumuz yok” dedi.

Sorunlarının sadece bu seneyle sınırlı olmadığını söyleyen Hüseyin Aydeniz, “Bu çekirgelerin kamerayla gözükmeyecek kadar küçük yavruları var. Bunlar üreyecek önümüzdeki yıl daha da çoğalacak. Bu sefer belki hiç ürün alamayacak hale geleceğiz” diye konuştu.

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ İLAÇLAMA YAPACAK
Bartın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsettar Bayram, çekirge ile mücadele çalışmaları hakkında bilgi verdi. 2014 yılı çekirge mücadelesi programında il genelinde ilaç yapılmasının hedeflendiğini anlatan
Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü: "kışlaklarda toplu çekirge çıkışlarının olduğu müdürlüğümüz teknik elemanlarınca tespit edilmiştir. Çekirge nimflerinin ilk çıktığı alan devletin hüküm ve tasarrufunda olan orman, mera, yaylak ve kışlak gibi alanlardır. Bu alanlarda çekirge mücadelesi devlet yardımı şeklinde yapılmakta olup, kimyasal mücadelede kullanılan bitki koruma ürünleri devlet tarafından işçilik ise yerel yöneticiler tarafından karşılanmaktadır. Bu köylerde muhtar, çiftçi ve özellikle çobanlar teknik elemanlarımızca ilaçlama yapılan alanlarda 20-30 gün süre ile hayvan otlatılmaması konusunda uyarılmaktadır. Çekirge zararı görünen alanlarda arazi kontrolleri ve kimyasal mücadele çalışmaları devam edecektir."
Kaynak: İHA