Tokatlı Madenciler Soma İçin Dua Etti

Tokat’ta antimuan madeninde çalışan işçiler, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenler için dua etti.

Tokatlı Madenciler Soma İçin Dua Etti

Tokat’ın Turhal ilçesindeki özel bir antimuan madeninde çalışan işçiler vardiya değişimi düzenlenen programda Soma’da hayatını kaybeden meslektaşlarını andı. 1934 yılında işletmeye açılan antimuan madeni girişinde Turhal Kaymakamı Yunus Fatih Kadirooğlu, İlçe Müftüsü Mehmet Akpınar’ın katılımı ile düzenlenen programda madenciler hayatlarını kaybeden meslektaşlarına dua etti

İlçe Müftüsü Mehmet Akpınar, tarafından okunan duanın ardından madencilere helva ikramı yapıldı. Madenin girişinde konuşma yapan Kaymakam Kadiroğlu, madencilerin acılarını paylaşmak ve güvenlik tedbirlerini gözden geçirmek istediklerini söyledi.

Madencilerin zor şartlarda çalıştığının altını çizen Kadiroğlu, “Alınların teri ile kazandıkları parayı son kuruşuna kadar hak ediyorlar. İlçemizdeki bu madende 2003 yılında müessir bir kaza yaşanmış. Onun dışında üzücü bir olay yaşanmamış” diye konuştu.

Özdemir Antimuan Madenleri A.Ş İşletme Müdürü Cüneyt Karasıkı ise, kömür madenlerine göre metalik madenleri arasında güvenlik farkı olduğunu ifade ederek, “Buna rağmen biz iş güvenliği tedbirlerini başta tutarak bizleri derinden yaralayan kazalara sebebiyet vermemeye çalışıyoruz. Yaptığımız iş kömüre göre daha kolay. Kömürün özelliği daha farklı metan gazı çıkışı var, formasyon yapısı daha bozuktur. Biz bu metalik madenlerdeki avantajı küçümsemiyoruz. Ona rağmen tüm emniyet önlemlerini alarak işçiyi madene aldığımız gibi kazasız olarak çıkarmak hedefimiz” dedi.

MADENCİLER GÜVENLİK SÖZLEŞMESİNİN İMZALANMASINI İSTİYOR
Bu arada işçiler adına konuşma yapan İşyeri Sendika Temsilcisi Ersin Er, madenciler olarak beklentilerinin 19 yıldır imzalanamayan güvenlik sözleşmesinin imzalanması olduğunu belirterek “Dirisi para etmeyip de ölüsünde hatırlanan bu madenci arkadaşlarımız aynı şekilde sadece Ramazan iftarlarında devlet büyüklerimizin gelip poz vermesi ve devamında bu yasanın 26 ülke imzalarken, halen ülkemizin bu anlaşmayı imzalamayışımız bizi acıtıyor. İnşallah Soma’da kaybettiğimiz arkadaşlarımızı hukuki yoldan vicdanları rahatlatacak şekilde sorumluların en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

SOMA’DAKİ KAZA MADENCİLERİ PSİKOLOJİK OLARAK ETKİLEDİ
Madenciler ise, yüreklerinin yandığını belirterek, yaşanan acı olayı izlerken gözyaşlarını tutamadıklarını söyledi.

12 yıldır madende çalışan Ömer Yalçın, Soma'da yaşanan üzücü kazadan dolayı psikolojik olarak etkilendiklerini ifade ederek, “Madene girip çalışma anlamında elimiz kolumuz kalkmadı. Amirlerimiz bu anlamda destek oldular. Başka ana ve babaların yüreğinin yanmamasını arzu ediyoruz” şeklinde konuştu

Daha sonra madenciler yapılan yoklamanın ardından madenin yolunu tuttu. Maden ocağının girişindeki panoya künyelerini asan madenciler, giriş kayıt defterine imza atarak 8 saatlik mesailerine başladı.

Kaynak: İHA